На добър път в името на човечността

За втори път тази година Медицински университет – Пловдив организира уникалната тържествена церемония по раздаване на свидетелства за призната специалност на медицински и немедицински специалисти, придобили специалност на майската сесия през 2018 г.

Петдесет и четири специализанти получиха своите свидетелства, като двама от тях са чужденци – един от Турция и един от Македония. Четирима от специализантите получиха диплома за втора специалност.

От 1997 година до сега медицинските  и немедицински специалисти,  получили свидетелство за придобита специалност от МУ – Пловдив са 3578.

На майската сесия тази година най-много са придобилите специалност в „Обща Медицина“ – девет специализанти, „Анестезиология и интензивно лечение“ – пет, „Нервни болести“ – четири и по трима в специалностите „Кожни и венерически болести“, „Обществено здравеопазване“ и „Орална хирургия“.

Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на Медицински университет – Пловдив, изтъкна, че основната задача на преподавателите в Медицинския университет е да запазят ентусиазма и човечността на специализиращите лекари сред образователния маратон и многото житейски и професионални разочарования. „Медицината, – каза той, – освен наука, е и душа, освен технология и знание, е и емпатия и човеколюбие. Бъдете лекари-специалисти, а не специалисти по клинични пътеки! Каквато и специалност да имате, не забравяйте, че сте ЛЕКАРИ! Да си лекар е не само професия, това е призвание, това е любов към всяко живо същество! Където и да ви отнесе вятърът на съдбата, не забравяйте вашите учители, не забравяйте вашия университет, не забравяйте Хипократовата клетва! На добър път!“.

В приветствието си проф. Костадинова – началник на отдела за Следдипломно обучение, изказа своето уважение към завършващите за положените от тях усилия. „Гордея се с Вас и се радвам на успехите Ви като специалисти. – каза тя. – На добър час по новия път в избраните от Вас специалности. По-добре да не боледуваме, но приятели не се безпокойте, ако трябва да се лекувате. При нас са най-добрите от най-добрите.“

Д-р Делка Касабова отправи благодарност от свое име и от името всички специализанти към преподавателите на МУ – Пловдив и към експертите и ръководството на отдел СДО.

За прекрасното настроение на специализантите и гостите на тържеството допринесоха изпълненията на дует Дуо Доминанто – Любомира Петрова и Цветан Цветков.

Разгледай Галерия