Над 1400 участници в Първия Национален фестивал на пешеходеца

Първият национален фестивал на пешеходеца обедини идеята за здраве, активен спорт, движение и здравословно хранене с мотото на МУ – Пловдив „Посветени на хуманността“ и събра на Гребната база в Пловдив на 19 май 2019 повече от 1400 участници.

Основни организатори на събитието бяха Медицински университет – Пловдив, Община Пловдив, Община Бланкенберге, Белгия и Българското посолство в Кралство Белгия.
Студенти, ученици, деца, родители, жители и гости на града взеха участие в първото издание на фестивала, като можеха да направят една пълна обиколка на Гребната база (5 км) или половин обиколка през моста (2,8 км).

Идеята за организиране на Фестивала идва от Фестивала на пешеходеца, който Община Бланкенберге в Белгия провежда вече 50-та поредна година. През 2017 г. Академичният танцов ансамбъл „Медик“ към МУ – Пловдив взе участие в 48-то издание на фестивала в Белгия. По време на своето гостуване, организационният комитет на събитието отправи предложение да се инициира подобен фестивал в гр. Пловдив. Медицинският университет – Пловдив с огромно удоволствие и ентусиазъм прегърна идеята за организиране на подобен форум с подкрепата на Община Пловдив.

На откриването присъстваха много официални гости, които се включиха в дългия маршрут: г-жа Амелия Гешева, Н. Пр. Франсоа Бонтан – Посланик на Кралство Белгия в България, Вили Ван Импе – Почетен консул на Република България за Фландрия, Кралство Белгия, Н. Пр. Мая Добрева – Извънреден и пълномощен посланик на Р България в Кралство Белгия и във Великото херцогство Люксембург, представители на Община Пловдив и на организаторите на Пешеходния двудневен фестивал в гр. Бланкенберге, Савина Петкова – Председател на Общинския съвет – Пловдив, Георги Титюков – заместник-кмет в Община Пловдив, проф. д-р Мариана Мурджева – зам.-ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност на МУ – Пловдив, и проф. д-р Виктория Сарафян – зам.-ректор по научно-изследователска дейност на МУ – Пловдив.

В знак на признателност към г-н Ван Импе за активната му дейност при организиране на дарения от Белгия за пловдивски болници и институции г-жа Савина Петкова му връчи почетния знак на гр. Пловдив.
Независимо, че фестивалът нямаше състезателен характер по-голямата част от участниците преминаха дългия маршрут с бързо темпо и бяха на финала повече от половин час преди обявения за закриване на Фестивала. В заключителната част беше теглена томбола с регистрационните номера на участниците с над 80 награди, осигурени от спонсорите на събитието: TED – производител на матраци, легла и продукти за сън, хранителни добавки и лекарствени продукти без рецепта Допелхерц, парфюмерия и козметика Refan, Avene, ЕТ „Пейч-ЛП“ – производител на прополисови продукти, „Дини ОТС“ ООД – официален дистрибутор на OMRON за България, Атлетик Фитнес, Фитнес и скуош Тотал спорт, Фитнес клуб Zoe Life и Плувен клуб ВСИ.

Благодарение на Ново Нордиск – лидер в лечението на захарния диабет, първите 1000 регистрирали получиха раници с логото на фестивала. За всички участници имаше здравословни десертчета, осигурени от Нестле България и био барчета с марката на Go4, както и вода Айсберг.

Рекламна агенция Абракадабра и Младежката Медия Кафе бяха партньори на събитието, изработвайки рекламен видеоклип и отразявайки събитието.

За настроението на участниците на сцената имаше богата музикална програма с изпълнения на Щатния ансамбъл към Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство „Тодор Диамантиев“, както и на Академичния танцов ансамбъл „Медик“ и Народен хор „Веселие“ към Медицински университет – Пловдив.

Имаше награди за най-възрастен и най-млад участник във Фестивала. Най-възрастните мъж и жена получиха награди от Община Бланкенберге и фирма „Дини ОТС“ ООД – официален и ексклузивен партньор на марката OMRON за България. За най-малките участници – момиченце и момченце, имаше награди – вело-каски от МаксБайк.

Голямата награда в томболата – ваучер на стойност 500 лв. за покупка на велосипед МаксБайк, бе осигурена от Община Пловдив и отиде при 13-годишната Божидара Генова.
Първият национален фестивал на пешеходеца беше празник на активната двигателна дейност като част от здравословния начин на живот.