Наднормено тегло и стрес водят до диабет – интервю с проф. Мария Орбецова по БНР Пловдив


Интервю с проф. Мария Орбецова по БНР Пловдив

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.

В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат всеки 10 – ти българин. Затова усилията на учените и специалистите са насочени към непрекъснато усъвършенстване на методите за диагностициране и лечение, както и към създаването и въвеждането в практиката на нови медикаменти.

Именно на съвременните тенденции в тези области е посветен първият ендокринологичен форум в пловдивския медицински университет, организиран от Секцията по ендокринология и болести на обмяната. С проявата висшено училище полага началото на поредицата от събития по повод 75 – тата годишнина от създаването му. Кремена Данева разговаря с проф. д-р Мария Орбецова.

Като говорим за Тип 1 диабет, който е изцяло е инсулинозависим, а най-честата причина са автоимунни заболявания е присъщ за детската и по-младата възраст. Това е превенция на вирусните инфекции. След епидемия от вирусна инфекция в наследствено предразположени лица, може да отключи автоимунна реакция срещу бета клетката на панкреаса, или структура на бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

Стресът от всякакъв характер, също може да трегерира автоимунно заболяване. По-голямото разпространение е на захарен диабет Тип 2. Основният рисков фактор е нездравословния начин на живот, неправилно хранене, липса на физическа активност и стрес, който води до психологическо затормозяване.

източник: www.bnr.bg