Награди на Хор за народни песни „Веселие“ на МУ – Пловдив

Сформираният през март 2018 г. Хор за народни песни „Веселие“ към Медицински университет – Пловдив събира студенти, преподаватели и служители, запленени от магията на българската народна песен.
След своя дебют през декември 2018 г. по случай честванията на 60-годишния юбилей на списание „Фолиа медика“, Хорът активно участва в различни тържества на Университета, както и в Първия национален фестивал на пешеходеца.

През май Хорът участва във фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“ в гр. Левски, на който спечели 1-во място и златен медал за цялата формация. Отличие и златен медал получи и дуетът София Миланова (2-ри курс, специалност „Фармация“) и Мария-Йоана Янкова (6-ти курс, специалност „Медицина“). В събитието взеха участие над 550 танцьори, певци и музиканти.

След това успешно представяне хор „Веселие“ беше поканен да участва в 15-то Юбилейно издание на народен събор-надпяване „Авлига пее“, което се проведе в с. Обединение, община Полски Тръмбеш. Хорът на МУ – Пловдив спечели: 2 първи места и 2 златни медала (един за цялата формация и един за индивидуалното изпълнение на София Миланова), специалната статуетка на Община Полски Тръмбеш за участието си, както и статуетка „Фолк етно магазин “ на Дарик радио и приз „Младостта на традицията“.

Освен участие в конкурсната програма на събора с над 2800 регистрирали се, хор „Веселие“ беше гост-изпълнител в тържествения концерт по случай юбилейното издание на събитието и 110 години от рождението на Мита Стойчева.

Усмихнати, енергични, игриви и закачливи хористите и техният художествен ръководител проф. Тодор Киров събират овации и призове на сцените на Медицински университет – Пловдив и из цялата страна. Събрал в себе си 3 поколения, хорът е символ на приемствеността и младостта на фолклорната традиция.