Наши студенти спортисти и вдъхновители

На 10 март 2022 година в парк Лаута се проведе традиционният лекоатлетически крос с участието на спортисти от висшите училища в града, сред които и студенти от Медицински университет – Пловдив.

Горди сме с постиженията и класиранията на Васил Димитров, IV курс, медицина (трето място), и на Уей Хо Чуй, III курс, медицина (четвърто място), и завоюваното отборно второ място.

Студентите връчиха купата на ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт“, доц. Албена Иванова и споделиха с нас своите вдъхновяващи мисли за бягането.


Бягането

„Защо бягаш и то толкова много?“ – това бил въпросът, зададен от един журналист към Килиан Жорнет, най-добрият планински ултрамаратонец.
Той от своя страна попитал: „Вие тичате ли?“.
Отговорът бил: „Не“.

Как да обясниш на човек, който никога не е опитвал да бяга?

Предизвиквам всеки, който не е бягал повече от 1 км през живота си, поне да опита. Ще се почувстваш изморен, но ще знаеш, че си постигнал нещо, а това доставя едно приятно чувство на удовлетворение. Сърцето ти ще започне да бие лудо, но, ако тичаш редовно, ползите за здравето и специално за сърдечно-съдовата система са неимоверно много.

Бягането заедно с приятели ми помага да се науча да работя в екип, да се съобразявам и да бъда колегиален към другите. Учи ме на дисциплина, без която е трудно да се постигне успех, в която и да е област. Учи ме на търпение, защото 10 км не се тичат за 10 минути, нито даже за половин час… Тичането ми помага изключително много в справянето със стреса, породен от забързаното и натоварено ежедневие.

Благодарен съм, че открих красотата и ползите от редовното бягане. Убедих се, че натовареният график на един студент по медицина изобщо не е пречка за трениране, а напротив – така даже ученето върви по-леко, защото бягането действа разтоварващо и мозъкът си почива от учебниците и безкрайните колоквиуми.

Радвам се, че съм част от отбора по лека атлетика на нашия университет. И насърчавам всеки, който има смелостта да обуе маратонките и да се опита да потича – действай! Няма да съжаляваш!

Васил Димитров, IV курс, сп. „Медицина“