Националната молитвена закуска при Доналд Тръмп – празник на споделената хуманност

Национална молитвена закуска при президента на САЩ
Национална молитвена закуска при президента на САЩ

Националната молитвена закуска датира от 1953 г, когато на нея говори президентът Дуайт Айзенхауер. Първоначално замислена като религиозно мероприятие, днес тя е едно от най-значимите събития в политическия живот на САЩ. Организира се ежегодно, а Камарата на представителите и Сенатът се редуват в председателстването й. Молитвена закуска е всъщност тридневен форум на политическия, социален и бизнес елит, по време на който се обсъждат глобални теми като религиозна толерантност, взаимопомощ, социални и икономически перспективи пред света.

По време на 65-тата по ред национална молитвена закуска присъстваха над 3000 гости от повече от 130 страни от целия свят. В състава на българската делегация беше и чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на Медицинския университет – Пловдив, заедно със своята съпруга – проф. д-р Мариета Костянева. Ето какво сподели той с нас:

Проф. Костянев, разкажете ни за Националната молитвена закуска при президента Доналд Тръмп.

Националната молитвена закуска е кулминацията на серия от контакти и срещи между представители на различни нации със сенатори, конгресмени и т.н. Тези срещи се провеждат в рамките на три дни в по-малки или в по-големи групи. Имаше регионална за представителите от Балканския полуостров, друга за представителите от Европа и една световна. Националната молитвена закуска е мястото, където традиционно се събират всички гости на събитието заедно с по-голямата част от конгресмените и сенаторите от щатите и цялото правителство. Във форума участват още дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни лидери от различни държави.

На Молитвената закуска присъстваха новият президент на САЩ Доналд Тръмп, неговият вицепрезидент Майк Пенс и всички новоизбрани министри. Знаем, че в Америка все още тече избирането на министрите.
Националната молитвена закуска се провежда в Балната зала на хотел Хилтън – място, което може да събере 3000 човека, колкото и бяхме всички участници. На всяка една маса целенасочено бяха събрани хора от различни раси, националности и вероизповедания. На нашата маса, например, имаше китаец и тайванец. Така един до друг седяха представители на две страни, които воюват помежду си повече от половин век. Имаше и американци, израелец, арабин и ние със съпругата ми.

Между политическите лидери имаше десетки президенти, настоящи и бивши премиери, кралски особи, принцове… Навярно само в сесиите на ООН се събират толкова много и различни представители на политическия елит в света. Всички срещи включваха молитвени събития. Започваха с молитва, по средата на срещата се изнасяше молитва и накрая молитва, посветена обикновено на братството, на хуманността, на любовта, на общочовешките ценности и на духовното израстване. Десетки молитви с подобно съдържание.

Формално събитието се организира от Конгреса на САЩ, но зад него стои и една голяма протестантска организация, наречена Fellowship /Братство/, която изповядва християнски ценности и се опитва да ги наложи и в политическия живот.

Националната молитвена закуска беше много интересна. Тя беше открита от един от най-известните спортисти на Америка. В началото и в края на закуската един от най-известните кънтри певци изпя два религиозни химна. Имаше лектори от световна класа. Единият – представител на афроамериканците, а другият – равин, представител на евреите. Накрая речта на Доналд Тръмп, който беше представен от Марк Бърнет, много известен интелектуалец на Америка, продуцент, режисьор, сценарист.
По време на цялата закуска владееше общ дух и на няколко пъти всички застиваха в колективна молитва с колективно добро желание. Идеята на тази Молитвена закуска е, че когато хората седнат на една маса и се помолят заедно в името на доброто, на толерантността и на хуманността, те ще намерят общ език и няма да се стрелят един друг.

Вашето впечатление от президента Доналд Тръмп? Кое е онова негово качество, от което трябва да се учат българските лидери?

Трудно може да се изгради трайно впечатление от една единствена реч. Доналд Тръмп притежава отлични лекторски умения – много добър оратор, той реагираше на закачките и на забележките на предходните лектори, проявяваше чувство за хумор, жестикулираше умерено и в речта му имаше елементи на шоу. Другото, което ми направи впечатление, четейки за него по вестниците и гледайки изявите му по телевизията, е, че само след няколко седмици от встъпването си в длъжност, той се опитва да реализира обещанията си, залегнали в предизборната му платформа. Като извод – качеството му, от което трябва да се учат българските лидери, е изпълнение на дадените предизборни обещания.

Какво беше участието на българската делегация в този форум?

Българската делегация все участие в Националната молитвена закуска и в регионалните срещи. Водещ на делегацията беше г-н Цветан Цветанов, другите участници в нея бяха г-н Павел Нунев, д-р Михаил Тиков със съпругата си и моето семейство. И, разбира се, постоянното присъствие на тези закуски – двама българи, които организират българското участие в това събитие: семейство Мария и Петър Василеви. И двамата са лекари, емигрирали в САЩ през 1983 г., работещи в Харвард. Проф. Петър Василев е световно известен учен, електрофизиолог, завеждащ лаборатория в Харвард. От 1991 г. семейството подбира българи, които да участват в молитвената закуска. За съжаление преди две години проф. Петър Василев си отива от този свят, но жена му продължава заедно със сина им Михаил Василев. Те отговарят за българската група и организират програмата й, която е много интензивна. Изключително интелигентни, топли хора, много духовни, отдадени на каузата за България. Благодарение на тях, следващата закуска ще бъде в Пловдив.

Българската делегация посети Сената, имахме организирана вечер в Клуба на републиканците в Капитолия. Имахме две срещи с Тони Хол – един от организаторите на Молитвената закуска, бивш американски сенатор и посланик на САЩ в Световната организация на ООН. Една изключителна личност, отговарящ за изхранването на света, номиниран за Нобелова награда. Срещата ни с него беше много топла, той е добър приятел на България и ще участва в регионалната закуска през май в Пловдив. Другите срещи на българската делегация бяха с конгресмен Робърт Адерхолт и сенатор Джеймс Ланкфорд, които също потвърдиха участието си в бъдещата среща в България.

Кажете ни нещо повече за планираната Регионална молитвена закуска от 26 до 28 май 2017 г. в Пловдив. Вече ни е известно, че към момента са записани за участие около 200 души от 16 държави, сред които са представители на САЩ и на редица европейски страни.

Далечната цел на провеждащите се национални молитвени закуски в САЩ е те да се превърнат в регионални молитвени закуски, т.е. идеята да се разпространи по света и в малки групи в различните райони, чрез събиране на лидери и хора от различни вероизповедания, да се търси онова, което събира хората. Идеята е великолепна! Подобна регионална среща в Балканския регион се проведе миналата година в Белград. Тази ще бъде втората за региона. И в нея има много смисъл, защото основата на тези молитвени закуски е толерантността, стремежа към премахване на противоречията и установяване на приятелски взаимоотношенията. Колкото по-добре е организирано и по-голямо е участието в това събитие, толкова по-голям ще бъде ефектът.

Доналд Тръмп призова към религиозна толерантност. Както той заяви „Всички религии са важни и никой не трябва да страда заради своята вяра“. Медицинският университет – Пловдив е много добър пример на зачитане и добро съжителство на различни религии. Как бихте коментирали факторите, които помагат за проявата на толерантност?

В Медицинския университет – Пловдив се учат студенти от над 40 страни. Тук са събрани млади хора от различни националности, проповядващи различни религии. Общото между всички тях е жаждата им за знания, мечтата им с професията си да помогнат на хората. Все пак медицината е най-хуманната наука. Вярвам, че младостта е невинна и чиста навсякъде по света. Вярвам, че младите хора са тези, които могат да загърбят различията и да изградят приятелски взаимоотношения. Ние всички трябва да осъзнаем, че това, което ни свързва като хора, е много по-силно от това, което ни разделя. Важни са не материалните придобивки, а духовните ценности.

Как определяте значението на Молитвената закуска?

Молитвената закуска беше един празник на споделената хуманност.

Горд съм, че мотото на нашия университет – „Посветени на хуманността“, е изцяло в унисон с идеята на Националната молитвена закуска.
Вярвам в силата на колективната молитва и колективното доброжелание.