„Научно кафене“ събира жените учени от МУ-Пловдив

Среща във формат научно кафене ще събере жените учени от Медицински университет-Пловдив на 8 февруари от 15.30 часа във фоайето на Учебен корпус 1. Повод за събитието е Международният ден на жените и момичетата в науката – 11 февруари, обявен от ООН с цел постигане на равен достъп до образование и възможност за реализация в науката.

За поредна година университетът кани хабилитираните преподаватели – професор и доценти – жени, жените учени с ОНС „доктор“ и зачислени в докторантура, както и всички, сътрудници, лаборанти, студенти от нежния пол, работещи активно в областта на науката.

Обръщение към тях ще отправи гостуващият американски стипендиант на програма „Фулбрайт“ – проф. Бласе Билак от университета „Сейнт Джон“, Ню Йорк. Ще бъде представена и Националната стипендиантска програма „За жените в наука“ на L’Oréal и ЮНЕСКО. Лауреат на едната от двете стипендии за 2023 г. е преподавател от МУ-Пловдив – асистент д-р Росица Паунова – докторант в Катедрата по психиатрия и медицинска психология.

За модератор на събитието е поканен доц. д-р Елеан Зънзов, дм – ръководител на Катедрата по пропедевтика на хирургичните болести.

За възходите и трудностите по пътя на кариерното си развитие ще разкажат доайените в медицинската наука. Размисли за трудностите, с които се сблъскват жените в науката, ще споделят ръководители на катедри със значими постижения в МУ-Пловдив.

Събитието ще продължи със свободна дискусия.