Нобелова Награда за медицина или Физиология, 2019

Двама американци – Gregg Semenza и William Kaelin, и британецът Peter Ratcliffe са Нобеловите лауреати по медицина или физиология за 2019 година. Тази престижна награда е една от 5-те приза, които всяка годна се връчват на 10-ти декември – денят на кончината на Alfred Nobel.

Два месеца по-рано (на 7 декември) Каролинската асамблея оповестява, че тримата учени са отличени за откритието как човешките клетки усещат и се приспособяват към различните нива на кислород. Те идентифицират молекулярните механизми, които регулират активността на гените в отговор на променливи нива кислород. Най-после е разкрит механизмът на един от най-важните адаптивни процеси и е проправен пътят за обещаващи нови стратегии в борбата с анемията, рака и много други болести.

Паричната равностойност на наградата е 9 милиона шведски крони (832 459 евро). Тя се разделя по равно между тримата лауреати. Всеки от тях ще добави редове в своето CV и в Linkedin профила си.

Нобеловата награда не е първото достижение на учените. Нещо повече, тя е заслужен почит на три кариери, достигнали до епохални резултати, които ще помогнат лечението на значими заболявания.