Очаквайте на сайта на МУ – Пловдив творби на д-р Тотко Найденов

МУ – Пловдив ще даде възможност на студенти, преподаватели и служители, както и на обществеността да се запознаят с две от творбите на лекаря-писател д-р Тотко Найденов.

През следващия месец във фейсбук профила на Университета с линк към сайта ще бъдат достъпни „Кратка история на медицината и лекарска етика“ – на 1 февруари 2021 г., и „Медицинска етика“ – на 20 февруари 2021 г.

За една от своите книги – „Кратка история на медицината и лекарска етика“, авторът споделя „Тя със сигурност можеше да бъде доста по-обемиста, но целта ни не е да правим каталог-справочник на по-известните български медици, а просто да припомним за по-изтъкнатите от тях на колегите, най-вече на студентите, защото дори и най-беглите познания относно историята на професията им и най-видните ѝ представители би трябвало да са неразделна част от общата им култура.“

Д-р Тотко Найденов завършва медицина в Пловдив и журналистика в Софийския Университет. Работил е като лекар в Кардиологично отделение и Бърза помощ в Ямбол, както и селски лекар на с. Ръжена, Казанлъшко. Бил е редактор във в. „Здравен фронт“ и в. „Земеделско знаме“. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз; два пъти член на УС на Централата му и на Столичната лекарска колегия. Специалист по социална медицина. Създател на Деня на българския лекар, Празника на фармацевтите и Чиловите дни. Член на Българския лекарски съюз, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на офицерите от запаса.

Автор на над 50 документално-публицистични книги предимно на медицинска и лекарска тематика, между които „Аз, лекарят“, „И волята е лекарство“, „Майки сред вълци“, „Джобен гид за любовта и секса“, „Съдебните лекари разказват“, „Здравна азбука“, „Децата, без които не можем“, „Кратка история на медицината и лекарска етика“, „Болестите и сексът на държавниците“, „Книга за българските хирурзи“, „Съдба, наречена хирургия“, „Нежната жена“, „Силният мъж“, „Сняг в косите“ и стотици статии и интервюта в централния печат и в електронните медии.

Основател и главен редактор на в. “Български лекар” (1993).

Носител на Почетен знак, първа степен на МЗ (златен), Почетен знак на БЛС (златен) и Почетен знак на „Мати Болгария“ (златен).