Остават броени дни за регистрация на участници в конкурса Лаборатория за слава FameLab


Остават броени дни за регистрация на участници в конкурса Лаборатория за слава FameLab – крайният срок е 12 март.
Според направено през 2018г. допитване до 1000 преминали през конкурса учени от страните в Европа, двете най-важни ползи от конкурса са:
– двудневното обучение за финалистите;
– срещата с колеги от 30+ страни по света и участие в най-голямата международна мрежа на учени. Повече от 80% от анкетираните продължават да поддържат контакти със свои колеги от страната и от други страни след конкурса.
Сред преминалите през конкурса има министри и съветници на министри, учени на академични ръководни постове, ръководители на успешни компании за приложна наука, изследователи в стотици университети и изследователски институти по света, в това число в ЦЕРН и НАСА. Учени от ранга на Нобеловият лауреат Проф. Уотсън (един от откривателите на двоичната спирала на ДНК), публични лица от ранга на Кралицата на Испания, Министър-председателят на Египет и много други открито подкрепят конкурса и присъстват на финали в различни страни. Ръководители на лаборатории и институти отбелязват, че видимостта и медийният интерес към техни изследователи, участващи в конкурса, пряко се отразяват и върху повишаване на интереса от научния продукт на целия екип. Уменията за комуникация и изискванията към публичното представяне на изследователски проекти са се превърнали в ключови фактори за успеха при кандидатстване за финансиране по Хоризонт 2020 и други международни програми.

Водещ на обучението ще бъде Джейми Галахър – учен от Университета Глазгоу, експерт по материали в нанотехнологиите за генериране на възобновяеми енергии. Докторската му степен е върху термоелектричество. Известен комуникатор е от 2009 г. насам и представя сложни научни теми пред ненаучна аудитория в Обединеното кралство. Всяка година излиза на сцена пред около 15000 души. Победител е в няколко конкурси за комуникативна наука, в това число организирания от Кралското общество (Академия на науките на Обединеното кралство) за „Лицата на химията“, и на Лаборатория за слава Famelab.

Обучението на финалистите ще бъде на 13 и 14 април. За да имат възможност да получат това наистина безценно обучение, кандидатите трябва да се регистрират за участие до 12 март и на 16 март да се явят на конкурса.

Вярваме, че има смисъл от това повече български учени да застават уверено и умело пред ненаучна публика, за да доказват защо науката е толкова важна за българското общество и държава.
Регистрацията е на адрес https://www.britishcouncil.bg/famelab