Парти за довиждане след последната лекция на проф. Блeйс Билак

След като благодари на преподавателите и на студентите от специалностите „Медицина“ и „Фармация“, дошли на последната му лекция, гостуващият американски учен проф. Блейс Билак бе приятно изненадан с „непрощално“ парти от колегите си от Фармацевтичния факултет. Стипендиантът по програмата за научен обмен „Фулбрайт“ беше спазил МУ-дрескода с брандираната тениска на университета.

От Деканското ръководство бяха помислили и за този финален щрих от престоя на проф. Билак във Фармацевтичен факултет. На символичното изпращане присъстваха студенти, преподаватели от ФФ, ДЕСО и ФОЗ, представителите на Еразъм+ офиса и отдел „Международно сътрудничество и студентска интеграция“, както и Фулбрайт стипендиант в ПУ „Паисий Хилендарски“.
През петте месеца на летния семестър (февруари-юни 2024) гост-лекторът изнесе цикъл лекции по две избираеми дисциплини: „Обща фармакология и фармакология на вегетативната нервна система“ и „Фармакология на ендокринната и репродуктивната системи“.

Професорът в катедрата по фармацевтични науки в Колежа по фармация и здравни науки към Университета „Сейнт Джон“ (Ню Йорк) се вписа отлично в академичната преподавателска среда, коментират негови колеги, които го включиха във всички университетски и социални активности на МУ-Пловдив. Проф. Билак беше гост на събитието „Научно кафене“ и поздрави жените в науката за 11 февруари, отправи запомнящо се емоционално приветствие към дипломантите на тържествената промоция на 16-ия випуск 2024 магистър-фармацевти на Фармацевтичния факултет (17.04.2024 г.), участва в екскурзионни маршрути.

 

По покана на Асоциацията на студентите по фармация изнесе лекция „От токсини до терапии: Епично пътешествие на проф. Билак във фармакологията“. Студентите по медицина го поканиха да изнесе лекция на тема: „Стъпки към пребиваване в Америка“ (Steps to Residency in America). Включи се в ежегодния конкурс „Наука и младост“ с публична лекция на тема: To Teach or To Do Research – That is the Question. Присъства на публичната защита на дисертация на ас. Виктор Йотов за ОНС „доктор“. Участва в кръгла маса, организирана от МУ-Пловдив „Fulbright and Health: New Perspectives“ и изнесе лекция на тема „Improving speech and communication disorders trough evidence–based pharmacology strategies“. Заразителният със своята непосредственост и енергичност американски професор участва и в репетициите на Студентски хор „Веселие“.

На изненадващото парти за довиждане във фоайето на Учебен корпус 1 не се стигна до песни, но доброто настроение бе инспирирано от пожелания за бъдещи срещи и от многото споделени спомени от сравнително краткия престой. Освен че беше изкушен с домашно приготвените от доц. Николина Милчева българска баница и кекс, проф. Билак получи много подаръци за спомен от МУ и от България, сред които и тениска с български мотиви от Учебния отдел на Деканата на ФФ.

Проф. Билак благодари за това, че още от първия ден е бил много топло приет и се е почувствал като у дома си. С вълнение сподели, че в университета има много добра енергия, ентусиазъм и сътрудничество и затова за него е било лесно да се почувства комфортно и „нещата да се получат прекрасно“. Той сравни студентите в Медицински университет – Пловдив с американските, които са постоянно с телефоните си и чатят във всяка минута, но подчерта и разликата:„Вашите студенти са солидно подготвени с базисни знания по основните предмети. Затова, докато преподавах някои основни концепции във фармакологията, се убедих, че те имат добре поставен фундамент от теоретични познания. При моите студенти отделям много време да преговарям и да им припомням материала от предходните курсове. Тук това не се налагаше.“

Посетил много университети по света, професорът бе категоричен, че през неговите очи нивото на МУ-Пловдив е сравнимо с всеки един европейски университет, като предимството на е в това, че условията и съоръженията тук са изненадващо добри. „Когато посетих НИМУ и видях наличното оборудване за клетъчно култивиране, за 3D биопринтиране и целия инструментариум за лабораторни изследвания на животни, бях много впечатлен. По отношение на ресурсите за изследователска работа МУ-Пловдив е на европейско ниво“, изтъкна проф. Билак. Запитан за нивото на преподаване, той каза, че адмирира преди всичко „холистичния подход при комплексното изучаване на човешкия организъм, както и широко застъпената групова практическа работа на студентите“.
Това, което остава неразбрано от него за България и за българите е, „странният песимизъм“. Според американеца много хора мислят, че България не е толкова атрактивна, колкото Западна Европа или САЩ, а реално приликите са все повече. „Всичко в България ми е толкова близко и толкова ми харесва!“, не крие проф. Билак. Особено е впечатлен как българските му колеги постигат баланс между работа, кариера, семейство, взаимоотношения, лични интереси.

Ще отнесе завинаги двете най-любими за него български думи: „фантастично“, която за няколкото месеца в България е произнесъл толкова пъти, колкото през половината си живот, и втората – „свобода“.
Проф. Билак остава „топло свързан“ с МУ–Пловдив чрез създадените проектни партньорства с колеги и със студенти, на които ще помага с експертния си опит за техните проекти.