Първи Здравен Фармацевтичен Форум организиран от студенти на АСФБ при Медицински университет – Пловдив

На 21 април на територията на град Пловдив се проведе Първия Здравен Фармацевтичен Форум обединяващ пет от най-значимите проблеми на съвременното общество: Епилепсията като заболяване, превенцията на диабет, злоупотребата с антибиотици, водеща до резистентност на бактериите, борбата със СПИН и все по-нездравословния начин на живот.
Мотото на форума бе „Твоето здраве, в твоите ръце!“.

Той се състоя на две от най-оживените места в града. На територията на Гребната база бяха подготвени въпроси, предизвикателства и интересни игри. Любителите на стрийтфитнеса имаха удоволствието да тренират с екип от професионални инструктори. Цел на кампанията е насърчаването към здравословен начин на живот. Специално за дамите присъстваха Зумба тандем. Младите получиха разумни съвети за по-успешното предпазване от една от най-коварните болести.

Членовете на „Асоциация на студентите по Фармация в България“ – организатори на събитието, бяха закупили със собствени средства сезонни плодове и бутилки минерална вода, които раздаваха безплатно на случайните минувачи и участници във форума. Известни спортисти, трениращи на мястото се присъединиха към инициативата.

В един от известните търговски центрове имаше достъп до безплатно измерване на глюкозата в кръвта от студенти, детайлно и индивидуално запознаване със заболяването „епилепсия“, полезни съвети относно разумната употреба на антибиотици. Над 500 човека пожелаха да измерят нивото на глюкоза в кръвта си за по-малко от 4 часа. Доказателство за добрата работа и доверието към студентите при измерването са хората, които до последно останаха да чакат и се надяваха да има останали тест ленти, но бяха изчерпани поради огромния интерес.

Особеност на Първия Здравен Фармацевтичен Форум бе умишленото спестяване на предварителното разпространение на събитието в и извън социалните мрежи. Членовете на организационния екип твърдят, че този форум е бил тест за доверие към тях и „сверяване на часовника“ дали напредват с популяризацията на дейността, и имат ли реална полза за обществото.

Автор: Вяра Тенекева, студент в трети курс