Пето издание на „Седмица на медицинското образование“

АСМ - Пловдив

В юбилейната 15-та година от основаването си Асоциацията на студентите-медици в пловдив с пето издание на «Седмица на медицинското образование» – за още повече медицински знания – 24-28 април 2017

Седмица на медицинското образование е инициатива на Европейската асоциация на студентите по медицина (ЕМSA), която от 2013 година се организира ежегодно като традиционна кампания за студентите-медици в Медицински университет – Пловдив.
Идеята, зад която застават организаторите от Асоциацията на студентите-медици – Пловдив (АСМ-Пловдив), е в рамките на форума «Седмица на медицинското образование» да бъдат представени и обучени допълнително студентите по медицина от доказани експерти-специалисти по теми и въпроси, незастъпени обстойно в учебната програма, както и да се даде възможност за изява на студенти по медицина със свои реферати.

Програма

Юбилейното пето издание на «Седмица на медицинското образование» ще се проведе от 24-ти до 28-ми април 2017 г. в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив, като ще отбележи официално и 15-та годишнина от основаването на Асоциацията на студентите по медицина в МУ – Пловдив.

Участниците (до момента 309 регистрирани студенти) ще научат много нови практически умения в допълнение на учебната програма. Ще работят в новия Симулационен тренировъчен център на МУ – Пловдив, където ще практикуват върху последно поколение биотехнологични манекени-кукли и симулатори. И още практика: упражнения за хирургично зашиване, за разчитане на ЕКГ, заедно с много полезни занимания в интерактивните „работилници/workshops“, които от АСМ – Пловдив са подготвили тази година за 5-то издание на «Седмица на медицинското образование».
С мотото «А кой е казал, че медицината е само четене на дебели книги?!» студентите-организатори призовават своите колеги да научат нещо ново, да приложат на практика наученото в университета, да забравят скуката от самоцелното четене на трудните учебници, като се включат в „Седмицата на медицинското образование“ от 24-ти до 28-ми април и покажат на всички и на себе си колко интересни са медицинската наука и познанието.
По повод 15-годишнината на Асоциацията и след осъществени стотици кампании и специални събития, посветени на промоция на здравето, превенция на заболяванията, повишаване здравната култура, нейните активисти са подготвили изненади, лекции от водещи специалисти от Пловдив и страната, като обещават: „да се потопим в атмосферата на лекарската професия, като покажем, че медицината не е само дебели учебници и трудни изпити!“

Записването за обучителния форум е он-лайн : Регистрация и приключва до 23 април (неделя), ден преди същинското начало на обучителния форум. До момента регистрираните участници са 309 студенти.

Акценти в практическите занятия през «Седмица на медицинското образование» са под формата на интерактивни „Работилници“ / Workshops:

*Образна диагностика* – Ще имате възможност да правите ехографии и да се научите как да ги разтълкувате след това.
*ЕКГ* – „Как се разчита електрокардиограма?“ или 12 стъпки как да станем експерти в ЕКГ-то. Ако искаш да се научиш да разшифроваш кардиограмите и да поставяш правилни диагнози, то тази работилница е точно за теб.
*Колоноскопия* – Студентите ще бъдат запознати с технологията на фиброколоноскопията и приложението й за диагностика и терапия в гастроентерологията.
*Бронхоскопия* – Студентите ще бъдат запознати с технологията на бронхоскопа и основите за бронхоскопско изследване.

Постер-Седмица на медицинското образование
Медиите за събитието:

В zdrave.net

В medicalnews.bg