Пловдивски лекари бяха отличени на национално ниво в Деня на българския лекар


На 19 октомври – Деня на българския лекар и Св. Иван Рилски Чудотворец, Българският лекарски съюз връчи престижните награди „Лекар на годината 2023“ за 20-ти пореден път. Гости на събитието бяха президентът на Р България г-н Румен Радев, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, председателят на Комисията по здравеопазване към НС проф. Костадин Ангелов, г-жа Иванка Кръстева – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, г-н Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на столична Община и Дончо Барбалов – зам.-кмет на София.

Сред отличените медици бяха и трима пловдивски лекари.

Доц. д-р Младен Дойков – уролог от УМБАЛ „Каспела”, бе награден от държавния глава в категорията за млади медицински надежди на България „Ти си нашето бъдеще“.

Ендокринологът доц. д-р Митко Митков от УМБАЛ „Пълмед“ получи отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Ендокринология и болести на обмяната“.

Награда бе връчена и на д-р Тотко Найденов в категорията “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“.

На церемонията г-н Румен Радев изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто. „Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, каза още президентът.