Пловдивски зимни ендокринни дни

Изтъкнати учени от България и Италия изнесоха лекции по време
на III-те Пловдивски зимни ендокринни дни на МУ-Пловдив


В събитието, което се проведе онлайн, се включиха над 150 медици, специализанти, докторанти и студенти

Над 150 медици, специализанти, докторанти и студенти присъстваха онлайн на третото издание на Пловдивските зимни ендокринни дни, организирани от Катедрата по ендокринология на Медицински университет – Пловдив. Форумът беше открит с приветствие към участниците от Ректора на висшето училище – проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм.

„Провеждането на Пловдивските зимни ендокринни дни е израз на нашата обща мисия да генерираме знания и иновации, които не само обогатяват академичната теория, но и дават конкретни решения, приложими в практиката и то в условията на фрустриращата COVID-19 пандемия. Актуалните теми на уебинара ми дават увереност, че по време на лекциите и дискусиите ще намерите успешни алгоритми, полезни за профилактиката, лечението и подобряването на състоянието на пациентите с ендокринни проблеми. Още веднъж искам да Ви уверя, че Медицински университет – Пловдив е Ваш верен съюзник по пътя на научното и професионалното Ви развитие“, каза в обръщението си проф. Мурджева.Тя изтъкна, че Катедрата по ендокринология е едно от най-продуктивните научни звена в Университета, и благодари на организаторите и лично на проф. Мария Орбецова – ръководител на Катедрата по ендокринология, както и на лекторите в събитието.

Тази година форумът бе посветен на темата „Ендокринни репродуктивни нарушения“ и се проведе на 19 февруари в електронна среда в платформата Zoom със съвместно участие на преподаватели от Катедра по педиатрия и медицинска генетика и Катедра по акушерски грижи на МУ-Пловдив.
За първи път бе поканен и международен гост-лектор – проф. д-р Маурицио Нордио от Университет „Ла Сапиенца“ и Швейцарско-италиански университет – Рим, Италия. Гостът е изтъкнат специалист и преподавател с научни разработки в областта на ендокринологията и андрологията. С негова лекция започна първата сесия на Пловдивските зимни ендокринни дни. Проф. Нордио представи ролята на мелатонина и участието му в контрола на репродуктивните процеси – област, в която е един от първите изследователи.

Гост-лекторът от България – проф. д-р Здравко Каменов от Медицински факултет на МУ-София, началник на Клиника по ендокринология в УМБАЛ „Александровска”, разгледа обстойно темата „Азоспермия“.

Ръководителят на Катедрата по акушерски грижи в МУ-Пловдив – проф. д-р Благовест Пехливанов, дмн, участва с лекция „85 години синдром на поликистозни яйчници“. Проф. д-р Мария Орбецова, дм, изнесе лекцията „Хиперпролактинемия и репродуктивни нарушения“.

Втората сесия на форума откри доц. д-р Нарцис Калева, дм, от Катедра по педиатрия и медицинска генетика с лекцията си „Въведение: Дефекти в сексуалната диференциация (DSD) при мъжки пол – диагностичен алгоритъм в различните периоди на детската възраст“.

След нея лектор бе д-р Цветелина Цветанова с тема „Първична аменорея“. Д-р Виктория Куртинова представи темата „Синдром на Търнър – нови тенденции в лечението в детска възраст“. „Класическа форма на ВНКХ и репродуктивни възможности при двата пола“ бе заглавието на лекцията на д-р Ваня Илиева-Алексиева. Д-р Ина Динева представи темата „Клиничен случай на хипогонадизъм при момиче след химио- и лъчетерапия. Възможности за запазване на репродуктивните функции“.

Голяма част от материалите по време на третото издание на Пловдивски зимни ендокринни дни ще бъдат публикувани в здравната платформа Credoweb.bg.

Превръщането на форума в традиция е доказателство, че учените се стремят към професионално усъвършенстване в името на пациентите и обществото, категорични са организаторите.