Поканa за дискусия на тема „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“

Покана
София, 28 юни 2022 г.
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани на дискусия на тема „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“, която ще се проведе на 8 юли 2022 г., петък, от 10.00 до 11.30 ч. с ограничен брой публика на живо в Дома на Европа, София, и ще се предава пряко онлайн.

Преходът към климатичен неутралитет ще засегне особено остро уязвимите домакинства и малкия бизнес. Ето защо се предвижда създаването на Социален фонд за климата, който да подкрепи доходите и инвестициите, за да се справим с енергийната и мобилната бедност. Целта на дискусията ще бъде да се разяснят целите и начинът на действие на предложения Социален фонд за климата, и да се обсъди с представители на Европейския парламент, националните власти и нестопанския сектор какво е необходимо за успешното му прилагане в страната и какви ще са последиците от въвеждането му за българските граждани и фирми.

В центъра на дискусията ще бъдат европейските дефиниции за енергийна и мобилна бедност, както и предвидените мерки срещу тези явления, като напр. намалението на данъци и такси върху енергията или други форми на пряка подкрепа на доходите, стимулите за реновиране на сгради и за преминаване към възобновяеми източници на енергия в сградите, стимулите за преминаване към по-екологосъобразен транспорт и др.

В дискусията ще вземат участие Петър Витанов, член на Европейския парламент (С&Д), докладчик в сянка по Социалния фонд за климата, Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, Георги Стефанов, началник на кабинета на заместник министър-председателя по климатични политики в оставка, Венета Цветкова–Димитрова, директор на Дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество“ в Министерство на енергетиката, и Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България. Модератор ще бъде Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

Предвидено е събитието да започне с панелна дискусия, последвана от отговори на въпроси от публиката в залата и онлайн.
Дискусията ще се проведе в конферентната зала в Дома на Европа, ул. „Г. С. Раковски“ № 124, София с предварителна регистрация. Тя ще бъде излъчвана онлайн на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube. Ще бъде осигурен и жестов превод за хората с увреден слух.

Ако искате да присъствате на събитието в залата, моля да се регистрирате до 7 юли 2022 г. на https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm08072022. Местата са ограничени.

Тук можете да намерите програмата на събитието.

Изпращайте въпросите си към участниците предварително в slido с код #SCF. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани чрез коментари към излъчването във Facebook и YouTube.
Очакваме Ви!
Таня ЧУНТОВА
Връзки с обществеността

(+359) 02 985 35 45
(+359) 0878 85 35 47
[email protected]
@Europarl_BG
eplosofia
ep_bulgaria