Покана за виртуална работилница на тема „Замърсяването на въздуха и здравето в Югоизточна Европа“

Уважаеми колеги,

Каним Ви да се присъедините към международната виртуална работилница на тема „Замърсяването на въздуха и здравето в Югоизточна Европа“, на която Медицински университет – Пловдив е съдомакин.

Институтът за ефекти върху здравето (HEI – Health Effects Institute), Международното дружество за епидемиология на околната среда (ISEE – Society for Environmental Epidemiology), Европейското респираторно общество (ERS – European Respiratory Society), както и Медицинският университет – Пловдив, България и здравни институции в Сърбия съвместно организират виртуална работилница през м. юни 2021г., за да изследват състоянието на текущите резултати от въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето в региона на Югоизточна Европа, а също и връзката им с настоящите политически дебати и действия. Семинарът е част от по-голям проект на Института за ефекти върху здравето, съсредоточен в Югоизточна Европа и финансиран от Фонда за чист въздух (Clean Air Fund).

Нивата на фини прахови частици (PM2.5) в Югоизточна Европа от последните десетилетия продължават да се задържат на по-високи позиции от тези в Западна Европа. Общественият и правителственият интерес към този проблем се увеличава, а така и нуждата от данни и доказателствени материали за нивата и тенденциите на замърсяване на въздуха и ефектите върху здравето от това.

Дати и час на провеждане: 8-ми и 9-ти юни 2021 г., от 15:00 до 18:00 ч., бълг. време
Линк за регистрация и подробности по програмата на събитието тук:
https://www.healtheffects.org/meeting/virtual-workshop-air-pollution-and-health-southeast-europe

Проф. д-р Диляна Вичева, дм
заместник-ректор по МСПД