Празничен спектакъл на ДЕСО по повод 24 май

За поредна година в Медицински университет – Пловдив Департаментът за езиково и специализирано обучение е инициатор и организатор на празнично отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На тържеството присъстваха членове на академичното ръководство, много преподаватели и служители, както и български и чуждестранни студенти.

Начало на празника даде Ректора на Университета проф. д-р Мариана Мурджева, която изтъкна, че 24 май е символ на българската духовност, достойнство и традиции и подчерта колко важен е този ден за утвърждаване на националната ни идентичност и на европейската ни значимост. Проф. Мурджева се обърна към преподавателите: „Вие, скъпи колеги, сте предани служители в Храма на словото и книжовността, истински радетели на просветата и вярвам, че насърчавате жаждата за знание и духовност!“. Като даде висока оценка на организаторите, тя благодари на всички за тяхната всеотдайност и професионализъм, за творческата им енергия и креативност, с които успешно градят авторитета на Университета.

В словото си директорът на ДЕСО доц. Димитър Мирчев припомни думите на Патриарха на българската литература „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“ и подчерта: „Силата на словото ни кара да се замислим, да осъзнаем ролята и значението си в образованието на обществото ни, да бъдем достойни продължители на делото на светите братя Кирил и Методий.“

Доц. Мирчев отбеляза: „В словото е духът, то гради човека, то го усъвършенства, то създава и напътства обществата. Словото е неподвластно на времето, то одухотворява човека и дава живот на ценностите, в които вярваме, то ни показва пътя и дава смисъл на съществуването ни.“ Директорът на Департамента за езиково и специализирано обучение вдъхнови своите колеги с думите: „Значението и силата на българския език особено проличават и тук, в нашия университет, където именно чрез него ние градим мостове към толкова много различни култури и традиции и създаваме личности.“

Група български и чуждестранни студенти изнесоха спектакъл „Пътят на словото“ за живота и делото на светите братя Кирил и Методий. Музикалните изпълнения на Хора на пловдивските момчета с главен диригент Милка Толедова и клавирен съпровод на Юлия Петрова допринесоха за празничната атмосфера. Тържеството завърши с Българския всеучилищен химн „Върви, народе възродени!“.