Преподаватели от МУ – Пловдив номинирани за Изобретател на годината

Преподаватели от МУ – Пловдив номинирани за Изобретател на годината

Murdjeva i Draganov

С удоволствие Ви съобщаваме, че преподавателите проф. д-р Мариана Мурджева и доц. д-р Мариан Драганов са номинирани за Изобретател на годината. Те са направили откритие в категория „Химия и Биотехнологии“ за безсерумна клетъчна линия, която може да се използва за диагностика на вируси и бактерии.

Патентът на двамата изобретатели е „Щам постоянна клетъчна линия за диагностични цели“. Той е изобретение конкретно за диагностиката на хламидийните полово-предавани заболявания, с което се намалява стойността на използваните реактиви.

Култивирането на този микроорганизъм извън живите организми е възможно само в клетъчни култури от клетки на бозайници. Те изискват специфични среди, обогатени с фетален телешки серум, който е много променлив компонент и с висока цена.

„Ние сме разработили  безсерумна клетъчна тест-система на основата на клетки, в която   развитието на хламидията от проби на пациенти се извършва без добавяне на скъпоструващия серум”, обясняват откривателите.

В категория „Химия и биотехнологии” за номинациите се състезаваха 11 патента, издадени през 2014 година; номинирани са 3, като един от тях е този на проф. Мурджева и доц. Драганов.

Само един от номинираните ще бъде избран за Изобретател на годината и вписан в  Златната книга на българските изобретатели и откриватели.

Наградите на патентното ведомство ще бъдат връчени в четвъртък (22 януари) от 19 ч. в Централния военен клуб в гр. София.

„МЕДИЯ КЪНСАЛТИНГ“ ЕООД