Престижни места за спортните отбори на МУ-Пловдив на 8-то световно студентско първенство в Париж

Спортните отбори на Медицински университет – Пловдив заеха престижни места на 8-то световно студентско първенство в Париж. Делегация от 57 представители на университета се включи в World InterUniversity Championships. Нашите студенти и треньори се състезаваха в шест вида спорт.

Баскетбол (Мъже)
Участниците в 5х5 турнира успяха да запишат една победа. Момчетата на МУ достигнаха до 16-тина финал на 5х5, където загубиха от френския отбор. В турнира 3х3 отборът завоюва 4 категорични победи в групата и така се класира за осминафинал. За първа година баскетболният ни отбор успя да стигне до четвъртфинала. В драматичен сблъсък с Американския университет, възпитаниците на МУ-Пловдив бяха във водеща позиция до самия край, където кош в последната секунда от страна на противниците ги изпрати в продължения, на които противниковият отбор се класира за полуфинал.
Треньор на отбора по баскетбол е д-р Мартин Бонев.

Волейбол (Жени)
Състезателките на МУ се класираха на 5-то място измежду 20 университета. В груповата фаза те постигнаха категорични успехи над своите съпернички с по 2:0 гейма.
На осминафинала момичета победиха с 2:0 гейма, класирайки се за четвъртфиналите, където срещнаха силния отбор на италианския университет NABA. След оспорвана битка нашите състезателки отстъпиха с 2:1 гейма и отпаднаха от борбата за медалите, заемайки 5-то място в крайното класиране.

Волейбол (Мъже)
В надпреварата при мъжете взеха участие 20 отбора. Отборът на МУ постигна две победи и една загуба в груповата фаза. След добрите резултати в групата момчетата се класираха за осминафиналите, срещайки отбора на Comenius University – Bratislava. На последния мач в групата основният разпределител получи контузия и не можа да вземе участие в мача за класиране на четвъртфиналите. Нашите дадоха най-доброто от себе си, но отстъпиха с 2:1
Треньор на двата волейболни отбора е преп. Георги Узунов.

Лека атлетика
Двамата наши представители участваха на две дистанции: на една миля (1600 м) заеха 9-то и 12-то място. На 800 м най-добре се представи Васил Димитров – 6 курс „Дентална медицина“, заемайки 8-мо място с постижение 2.12 мин, а Уей Хо Чуй – 5 курс „Медицина“, е 10-ти на 800 м с постижение от 2.19 минути.

Тенис
Всички състезатели по тенис преминаха груповата фаза. В етапа на директни елиминации най-предно класиране достигнаха Хелин Шефкед – 1 курс „Медицина“ и Виолина Митрофанова – 1 курс „Рентгенов лаборант“, достигайки осминафинали.
Треньор на отборите по тенис и лека атлетика е ст. пр. Георги Дименчев.

Тенис на маса
В индивидуалния турнир по тенис на маса взеха участие младежи от 6 университета. От МУ се включиха студентите от специалност „Фармация“ – Митко Кисьов, от специалност „Медицина“ – Кристиан Георгиев и Георги Атанасов от специалност „Дентална медицина“.
В първия етап състезателите бяха разделени в три предварителни групи, като класиралите са на първите две места продължаваха, а вторият бе пряка елиминация (нокаут система). Митко Кисьов достигна до четвъртфинал, където в трудна среща загуби от вицешампиона на турнира.
Треньор на отбора по тенис на маса е ст. пр. К. Каблешков.

Футзал
Участие в турнира взеха 24 университета от различни държави. Отборът на МУ изигра 5 срещи и попадна в топ 8.
Треньори на отбора по футзал са ст. пр. Любомир Цеков и ст. пр. Костадин Каналев, доктор.

„За участвалите над 3 400 студенти от 72 университета и 27 държави събитието беше празник на спортсменския дух. Въз основа на отличното представяне на нашите отбори получихме покана за участие в EuroMilano 2024 – International InterUniversities Tournament 22nd Edition“, каза ръководителят на делегацията на МУ-Пловдив доц. Албена Иванова, дп.