Презокеанско признание за Симулационния център на Медицински университет – Пловдив

Медицинският Симулационен Тренировъчен Център на МУ – Пловдив е седмият европейски Акредитиран Образователен Институт към Американския колеж по хирургия (American College of Surgeons – ACS). Признанието за работата му не закъсня и той беше представен на сайта на ACS като образователна структура, внедряваща водещи технологии и програми в областта на симулационното медицинско обучение. За последната година в Симулационния център на МУ – Пловдив са проведени няколко международно признати курса за обучители, а в края на 2019 г. се състоя и 3-та Конференция по симулационно обучение в медицината с широко международно признание.

Повече информация може да бъде открита на https://www.facs.org/publications/newsletters/aei-quarterly/intl-jan2020/spotlight

В същото време бяха придобити нови симулатори за виртуална реалност в помощ на специалистите по уши-нос-гърло и на тези по офталмология, предоставящи уникални възможности съответно за ендоназална синус-хирургия и витреоретинална хирургия.

Едно от най-значимите достижения представлява въвеждането в експлоатация на серия от ехографски симулатори за образователните нужди на кардиолози, пулмолози, гастроентеролози, нефролози и специалисти по акушерство и гинекология. Наличието на напълно функционална ситуационна виртуална реалност със случаи в областта на гинекологията и диагностиката на пациенти с множествени органни травми прави изключително желано присъствието на студентите и специализантите в Симулационния център.

Предстои също стартирането на програма FAST (Focused Assessment with Sonography in Trauma) за фокусирана ехографска оценка на травматични случаи.
За информация и записване в курсовете на МСТЦ на МУ – Пловдив може да се използва линк към http://medsim.mu-plovdiv.bg