Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас -интервю на Живка Танчева с проф. д-р Марияна Стойчева

Интервю на Живка Танчева с проф. д-р Марияна Стойчева

Думата на 2020 е „пандемия“. Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините.

Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са адекватните мерки за всеки един от нас? Проф. Стойчева: Имам чувството, че напоследък хората започнаха да се осъзнават, да преценяват важността на това да спазват мерките. Много по-рядко виждаме хора без маски, както и няма вече толкова хора на групи, което е важно да се ограничи заболеваемостта.

2814 са новите случаи у нас, като имаме и 221 починали. „Трудно е да се опредили дали Ковид-19 е по-агресивен, дали е по-различен от този в началото през март“, смята проф. Стойчева. Тя каза: „Истината е, че ние се приближаваме към пика на епидмията у нас, и за съжаление тази висока заболеваемост е свързана с поражения на най-високорисковите групи у нас, това са хората с хронични заболявания. Друго важно за SARS-CoV-2 e, че той не поразява само белите дробове, колкото съдовете и оттам минава в една полиорганна симптоматика. Това носи и риск за висок за фатален изход на заболяването. Затлъстяване плюс хронични белодробни заболявания, както и наднормено тегло със сърдечносъдови болести са най-рискови за протичане на Ковид-19.“

Инфекционистът допълни: „Хората като цяло не осъзнаваха и неглижираха важността на мерките. И в този момент има хора, за които този вирус не съществува. За съжаление мога да кажа, че това се случва и в средите на медицинските работници. Усилия на всеки един от нас са много важни.

Маска, винаги и навсякъде, сигурна съм, че е неудобна, но вирусът ни убива, просто маската трябва да бъде на лицето ни! Друг е въпросът, че тези маски трябва да бъдат безплатни, както е например в нашите съседни страни.

Ваксините и очакванията на вас медиците? Аз съм за ваксините, само тя може да наруши естествения ход на тази пандемия, опитът показва, че тези инфекции продължават до две или три години, посочи още проф. Стойчева. Не може да си позволим такава висока цена, която обществото трябва да плати, да постигнем стаден имунитет, както съветват някои мои колеги. 70 % от обществото трябва да има имунитет към вируса, или преболедували или имунзирани, тогава ще се чака ефект от ваксината.

Днес е 1 декември Световен ден за борба срещу СПИН. За тази година около 200 са новите случаи на СПИН у нас, и като цяло България има ниско разпространения. „Пандемията отвелече вниманието на вирусолозите от тази инфекция, но има много големи успехи“ смята водещия инфекционист.

Обучението на студентите по медицина, доброволците и вашата гордост, че има такава реакция от младите? Много от студентите ни идват и стават доброволци в Инфекциозна клиника, те не са имали промоция, но те работят с нас в борбата с тази пандемия,отбеляза проф. Стойчева.

Източник : БНР