Проектът „ПЕРИМЕД“ се развива успешно, инвестирани са 6.3 млн. лева – публикация във вестник „Марица“


Проектът „ПЕРИМЕД“ се реализира успешно и е нагледен пример за добра практика от Медицинския и Пловдивския университети. Това обявиха от ръководствата на двете висши учебни заведения, отчитайки неговия напредък. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ в партньорство с Института по минералогия и кристалография към БАН. Финансирането му е за 23 млн. лева от ЕС и България.

„Равносметката до сега показва, че реално са изплатени за 6,3 млн. лева за инфраструктура и апаратура, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева. Тя поясни, че до края на проекта оставащ още 11,7 млн. за разходване.

„Движим се в срокове, най-голямото предизвикателство пред нас са обществените поръчки, защото това е бавна и тромава процедура. Имаме вече 51 сключени договора за 15 млн. лева, добави още проф. Мурджева. 70% от средствата по проекта отиват за апаратура, за инфраструктура са другите средства, отчитат от университетите.

Изследванията и достиженията на учените са най-важния резултат от първия етап на проекта е мнението на ръководствата на висшите учебни заведение. За пример беше даден екипът на проф. Илия Илиев от Пловдивския университет, чиито членове са изобретили и патентовали водонеразтворим глюкан, който ще се ползва във фармацията и хранителната индустрия. За това те са получили златен медал на Интерекспо в Тайван. Вторият техен патент, спечелил бронзов медал от това международно изложение, е за биосензори, получени по нов електрохимичен метод за изследване на витамин С в различни продукти. През последно време се е засилил интереса към лечението на злокачествени лимфоми при децата и иновативни лекарства-носители, добавиха от ПУ-Пловдив.

До 30 ноември по проекта ПЕРИМЕД ще бъдат изградени осем специализирани лаборатории и ще бъдат обособени две научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия и биотехнологии.

Румен Златански, вестник „Марица“