Проф. Мурджева с престижната награда „Проф. К. Чилов”

Поредното признание за дългогодишна народополезна дейност като лекар, учен и преподавател с висок професионализъм и медицинска етика получи проф. д-р Мариана Мурджева, Ректор на Медицински университет – Пловдив.

Престижната награда бе връчена на специална церемония пред къща музей „Проф. д-р Константин Чилов” в смолянското село Славейно.
Наградата носи името на големия колос на българската медицина, българският Авицена, наричан още „Българския княз на лекарите“, който прокарва моста между българската и европейската медицина. Той е живял колкото Авицена – много кратко, само 57 години.

„Тази награда се връчва в това свещено място за българската медицина – с. Славейно, от което са родом много велики български лекари; което ни впечатлява, вдъхновява, въодушевява да бъдем по-добри като лекари и човеци; което ни връща към размисли за проблемите в родната медицина. Много ми се иска да преодолеем по-бързо тези проблеми и единни да направим така жадуваната промяна в здравната система, да се върнем към онези изконни ценности в българското здравеопазване, каквито е изповядвал самият проф. Чилов – състрадание към болния, висок лекарски морал и компетентност.”, каза в словото си проф. Мурджева.


От МУ – Пловдив носители на тази награда досега са били проф. Димитър Димитраков, проф. Стефан Горанов и проф. Федя Николов.
„Такава награда повече задължава. Тя стимулира към повече отговорност.“, допълни Ректорът на Университета.
Посвещавам я на МУ – Пловдив, защото ако не бях завършила това висше училище, ако не работих в него, ако не бяха подкрепящите ме колеги, нямаше да израсна като лекар – микробиолог и имунолог и нямаше да мога да предложа моите опит и знания в полза на обществото”, каза още в словото си проф. Мурджева.

Тя благодари на инициаторите на тези награди, които именно в с. Славейно ни карат повече от всякога и всякъде да се чувстваме български лекари и да бъдем мотивирани да работим за обществото, за хората.

Освен проф. Мурджева, която е и имунолог, с престижната награда „Проф. К. Чилов” е удостоен още проф. Атанас Кундурджиев, интернист, кардиолог и нефролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

Званието „Лекар на България“ беше връчено на чл.-кор. проф. Чавдар Славов, уролог, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Наградата „Проф. К. Чилов“ за медицинска журналистика отиде при Диана Янкулова от Програма „Хоризонт“, БНР.

Решението за наградите е взето от комисия в състав: д-р Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването, д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, акад. Дамян Дамянов и акад. Богдан Петрунов, Нац. Алианс „Живот за България“, д-р Тотко Найденов – гл. редактор на в. „Български лекар“.