Проф. Румен Стефанов беше удостоен с Почетния знак на президента за значимия си принос към каузата на хората с редки заболявания в България

XIV Национална конференция за редките болести и лекарства сираци събра утвърдени лектори, студенти по медицина, специализанти и докторанти по генетика, медицински специалисти по педиатрия, гинекология, имунология, вътрешни болести и много други специалности с цел обединяване на усилията за подобряване качеството на живот на пациенти и семейства, засегнати от редки заболявания.

Специален гост в Конференцията, организирана от Институт по редки болести, беше Президентът на Р България Румен Радев, който апелира към всички участници във форума: „Нашата главна задача е с обединени усилия всеки един пациент с рядко заболяване да намери своето равноправно място в системата на българското здравеопазване“.

За значим принос в отстояването на тази кауза президентът връчи Почетния знак на президента на проф. д-р Румен Стефанов от Медицински университет – Пловдив, който е и директор на Института по редки болести.

Отличени бяха и Владимир Томов – основател и председател на Националния алианс на хората с редки болести, доц. Полина Милушева-Мандаджиева – основател и председател на Националната асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон, Йорданка Петкова – основател и председател на Асоциация Наследствен Ангиоедем и Тодор Мангъров – председател на Асоциация Пулмонална хипертония.

От името на всички наградени проф. Румен Стефанов благодари за високата чест: „Тази награда е за всички пациенти, за родителите, за лекарите. Събитието днес е важен символ на държавността, на държавата в опитите да се подобри качеството на живот на хората с редки болести в България“.

Академичното ръководство на Медицински университет – Пловдив честити високата награда на проф. Румен Стефанов и изказва своята признателност за неговия професионализъм, отдаденост и хуманност!