Проф. Тоньо Шмилев със заслужена награда от Българския лекарски съюз

В Деня на българския лекар – 19 октомври, Българският лекарски съюз обяви традиционните награди „Лекар на годината 2021“ за принос в медицината.
Един от най-добрите пловдивски педиатри – проф. д-р Тоньо Шмилев, получи награда в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Останалите отличени в тази категория са проф. д-р Димитър Младенов, д-р Петър Хаджимитев, д-р Стефан Станев и проф. Д-р Пенка Переновска.

Проф. Шмилев е е утвърден специалист по детски болести и изявен експерт с над 45 години опит в диагностиката и лечението на белодробни заболявания при децата. Завършва Медицински университет – Пловдив през 1973 година. Две години по-късно става асистент в Катедрата по педиатрия и в детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Има специалности по Педиатрия и Детска пулмология и фтизиатрия. През 1988 г. става доктор по медицина, от 2001 г. е доцент, а от 2012 г. е професор по Детски болести.

Проф. Шмилев има над 180 научно-изследователски труда, от които 88 публикации в списания и сборници. Съавтор е на 5 монографии и 5 ръководства, третиращи различни въпроси на спешната педиатрия, интензивната терапия, детската токсикология и детската пулмология, редактор и съредактор на 2 педиатрични ръководства и 5 клинични монографии. Той е републикански консултант по Педиатрия и участник с презентации в повече от 100 научни форума. Член на Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация и Българска асоциация по детска пулмология.

Проф. Шмилев с признателност споделя: „За мен това е изключителна чест и приемам наградата като признание за екипа, с който работя вече 45 години и който заедно с моите учители ми дадоха прекрасната възможност да се реализирам като педиатър, преподавател и учен.“

И допълва: „Животът е красив с две неща: възможността да изучаваш медицина и по-специално педиатрия, и възможността да я преподаваш”.

Ръководството на Медицински университет – Пловдив честити на проф. Шмилев националната награда от Българския лекарски съюз и му пожелава дълги години здраве и все така да дарява радост и обич на хората.