Професор от университета „Сейнт Джон“ ще преподава в Медицински университет през летния семестър

Проф. Бласе Билак от университета „Сейнт Джон“, Ню Йорк пристига в Медицински университет – Пловдив като американски стипендиант на програма „Фулбрайт“. Той ще бъде преподавател във Фармацевтичния факултет през целия летен семестър на академичната 2023-2024 година, като ще води две избираеми дисциплини: „Обща фармакология и фармакология на вегетативната нервна система“ и „Фармакология на ендокринната и репродуктивната системи“.

Встъпителната лекция на проф. Билак и представянето му пред студентската и академична общност на МУ се проведе на 8 февруари от 14 ч в зала 2 на Аудиторния комплекс, където бяха представени и програмите на двете избираеми дисциплини. Те са подходящи, както за студенти по фармация, така и за студенти по медицина.

Д-р Билак завършва бакалавърска степен по химия в университета в Ричмънд. Под ръководството на професор Джефри Ласкин, той получава докторска степен по токсикология. Следва двугодишно постдокторантско обучение в областта на молекулярната онкология в Центъра за превенция на рака в Strang, в кампуса на Медицинския колеж Weill на университета Корнел, под ръководството на д-р Алваро Монтейро, където работи върху BRCA 1 мутации и наследствен рак на гърдата.

В момента д-р Билак е професор в катедрата по фармацевтични науки в Колежа по фармация и здравни науки към университета „Сейнт Джон“. Преподавал е както в кампуса в Ню Йорк, така и в кампуса в Рим по програмата „Открийте Италия“. Д-р Билак има над 40 рецензирани публикации, предимно в областта на инвитро токсикологията. Основната цел на текущите му изследвания е да се идентифицират нови и ефективни противодействия на химични заплахи. От 1999 г. е член на Дружеството по токсикология.