Публична лекция на проф. Елена Фиркова, дм

Парадонтозата – 12-ото най-често заболяване в световен мащаб

Пардонтозата е 12-ото най-често заболяване в световен мащаб, като за последните три десетилетия се отчита 34-процентно увеличение на случаите.

За парадонтита като епидемия, за хирургичните техники и реконструктивни подходи, които се прилагат при лечението на пародонталните заболявания, говори на публичната си лекция на тема „Пародонтална и пери-имплантна регенерация чрез тъканно инженерство“ проф. д-р Елена Фиркова, дм. – зам.-декан по международно сътрудничество и проектна дейност във Факултета по дентална медицина.
Проучванията показват, че повече от 70 на сто от хората между 60 и 65-годишна възраст са засегнати от парадонтит. Проф. Фиркова разбива мита, че той е нелечим, но е важно точното диагностициране и активното участие на пациента в лечебния процес. Оказва се, че последното епидемиологично проучване в България е правено реди 50 години, а НЗОК не отделя средства за профилактика и лечение на социално значими заболявания.

„Извървях 25-годишен път, изпълнен с много трудности и саможертви. Когато започнах, обучение по парадонтология нямаше, въпреки че светът беше много напред. Така че ние трябваше да наваксваме и смятам, че постигнахме значителни успехи“, обърна се към аудиторията проф. Фиркова. Презентацията й бе във връзка със заемане на академичната длъжност „професор“ в Медицински университет-Пловдив.

Връщайки се векове назад, тя отбеляза, че за подобие на паста за зъби можем да говорим още при древните египтяни, които са смесвали ирис, мента, сол, чушки и натрошена скала, а китайците създали прототипа на четката за зъби с косъмчета от свинска четина.

Проф. Фиркова подкрепи отделните хирургични техники и реконструктивни подходи за лечението на парадонтоза с примери от клиничната си практика, представи и последната иновация – използването на растежни фактори.
Към лекцията проявиха интерес преподаватели, студенти и колеги дентални лекари.