Ръководителят на катедрата по клинична онкология на МУ на среща с водещ професор в Австрийското посолство

Ръководителят на катедрата по клинична онкология на Медицински университет – Пловдив доц. Веселин Попов бе сред малцината специалисти, поканени да вземат участие в срещата със световноизвестния учен проф. Южен Хюг, която се проведе в посолството на Република Австрия. Презентация на тема „Ролята на високопрецизната терапия с частици в онкологията“ беше представена от проф. Хюг, който е медицински директор в Център за йонна терапия MedAustron.

На събитието присъства евродепутатът Християн Сагартс, представители на посолството, на Министерството на здравеопазването, както и водещи специалисти от страната в сферата на радиационната онкология, медицинската онкология и нуклеарната медицина.

От началото на 90-те години и след завършване на специализацията си по радиационна онкология в Масачузетската обща болница, проф. Хюг е един от пионерите във въвеждането и разширяването на терапията с частици при различни заболявания. Бивш директор е на протонния институт Paul Scherrer в Швейцария, професор е по протонна терапия в университета в Цюрих, по радиационна онкология и по педиатрия в Медицинското училище в Дартмут, Ню Хампшир, САЩ. Клиничният му опит е фокусиран върху злокачествени заболявания в основата на черепа и саркоми. Той е бивш президент на Particle Therapy Cooperative Group, съосновател и бивш президент на PTCOG – Северна Америка. Автор е на множество публикации и изнася семинари по цял свят.

„Искам да благодаря на посланик Андреа Икич-Бьом за организацията и за поканата да присъствам на тази мултинационална и мултидисциплинарна среща. Проф. Хюг е водещ радиационен онколог с голям клиничен опит в прилагането на протонотерапия, както и лечени с други тежки частици. След презентацията проведохме широка дискусия относно бурното развитие на лъчелечението, както и възможностите за колаборация между България и Австрия“, каза доц. Веселин Попов, който е единственият специалист от Южна България, взел участие в срещата.