Разпространение на коронавирус (covid-19): права, роли и отговорност на здравните работници, включително ключови съображения за безопасността и здравето

Коронавирусите са група вируси, принадлежащи към семейството на Coronaviridae, които заразяват както животни, така и хора. Човешките коронавируси могат да причинят леко заболяване, подобно на обикновена настинка, докато други причиняват по-тежки заболявания (като MERS – Близкоизточен респираторен синдром и SARS – тежък остър респираторен синдром). Нов коронавирус, който досега не е идентифициран при хора, се появи в Ухан, Китай през декември 2019 г.

Симптоматиката се характеризира с респираторни симптоми и включва висока температура, кашлица и задух. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром и понякога смърт. Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на COVID-19 включват честото почистване на ръцете с помощта на дезинфектанти на алкохолна основа или измиване със сапун и вода; покриване на носа и устата при кашляне и кихане с кърпи за еднократна употреба или сгънат лакът (кихане и кашляне в сгъвката на лъкътя); и избягване на близък контакт с всеки, който има треска и кашлица.

СЗО работи в тясно сътрудничество с експерти на световно ниво, правителства и партньори, за бързо разширяване на научните знания за този нов вирус и за предоставяне на навременни съвети за мерки за опазване здравето на хората и предотвратяване на разпространението на заразата.

Прочетете останалите подробности в прикачения файл