Ректорският екип на МУ-Пловдив на среща с премиера акад. Николай Денков

Ръководният екип на Медицински университет-Пловдив, начело с ректора проф. д-р Ангел Учиков, взе участие днес в среща на академичната общност с министър-председателя акад. Николай Денков. Домакин на срещата по повод новата методика за оценка при акредитация на висшите учебни заведения в България бе Аграрният университет. На нея присъства и проф. Елиза Стефанова – председател на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Във встъпителното си слово към представителите на академичните среди премиерът Денков заяви, че идва време в дневния ред на обществото ни отново да влезе темата за качеството на висшето образование. Той не спести критиките относно системата за акредитация, като посочи редица пропуски, в това число и при атестацията на преподавателите.

„Системата за акредитация е изкривена и не работи добре, сега повечето висши училища получават оценка между 9 и 10, а знаем, че това е нереално. Ако сме добри във всичко, няма към какво да се стремим“, коментира акад. Денков. Той бе категоричен, че дебатът ще продължи, защото „всички промени имат за цел да се повиши качеството на обучение, а това става чрез финансиране“.

Министър-председателят призова ректорите за рестарт на разговора за атестирането на преподавателите и актуализация на минималните изисквания, както и за т.нар. Концепция за коопериране на висшите училища. Като побърза да уточни, че това е доброволно обединение, което цели да даде възможност на по-малките вузове да се обединят. Като една от основните причини за „размразяване“ на идеята той посочи броя на кандидат-студентите, който започва да намалява с изключително бързи темпове.

Стана ясно също, че има отделени държавни средства за изграждане на обща информационна система за всички дейности, свързани с висше образование и наука, в момента се работи по дизайна и конструкцията относно събирането на данни, каза още премиерът. По думите му до две-три години всички печатни документи трябва да изчезнат. Той изрази увереност, че от март ще има възможност да работи по-тясно с ректорите, за да се търсят най-добрите решения по ясно очертаните проблеми, а не да се работи на парче.

В края на срещата ректорите на пловдивските висши училища се събраха за обща снимка с акад. Денков.