С 820 първокурсници МУ-Пловдив откри за 79-ти път новата академична година

За 79-ти път Медицински университет – Пловдив отвори врати за своите първокурсници.
820 студенти бяха щастливците, които от 15 септември станаха част от академичната общност на Университета.

По традиция официалното откриване на новата учебна година започна със Студентския химн, под звуците на който всички участници в церемонията посрещнаха Академичното ръководство на Университета, начело с ректора проф. д-р Мариана Мурджева.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, кметът на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров и зам.-кметовете: г-н Стефан Стоянов – зам.-кмет “Образование, бизнес развитие и европейски политики” и г-н Величко Родопски – зам.-кмет “Финанси и стопански дейности”. Своето уважение заявиха с участието си и д-р Калин Калинов – началник Дирекция „Здравеопазване“, д-р Веселка Христамян – председател на Комисия „Здравеопазване и социални дейности”, д-р Георги Цигаровски – председател на УС на Районна колегия на БЛС – Пловдив, д-р Георги Кръстев – главен секретар на Районна колегия на БЛС – Пловдив, маг.-фарм. Димитрия Стайкова – председател на УС на Районна фармацевтична колегия, Пловдив. Генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, засвидетелства почит не само с присъствието си, а и с участието на военния духов оркестър в музикалната програма на събитието.

Скъпи гости на тържеството бяха и доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив, г-н Йордан Иванов – политик и бивш областен управител, г-н Ангел Стоев – бивш областен управител, д-р Дани Каназирева – бивш областен управител, и г-н Даниел Парушев – председател на Националното представителство на Студентските съвети.

В знак на доброто сътрудничество и партньорство с МУ-Пловдив ректори на осем университета присъстваха на този вълнуващ празник: проф. Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, проф. д-р Христо Бозов – ректор на Бургаски университет „Проф. Асен Златаров“, доц. д-р Екатерина Кюскиева-Арабска – ректор на ВУАР – Пловдив, проф. Галин Иванов – зам.-ректор на УХТ, проф. д-р Владислав Попов – зам.-ректор на АУ, проф. Въльо Николов – директор на филиал Пловдив, ТУ, София, доц. д-р Борян Янев – зам.-ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ и г-жа Олга Манолова – председател на настоятелството на ВУСИ.

В тържеството се включиха представители на университетските болници, членовете на Съвета на настоятелите на МУ-Пловдив, много преподаватели, студенти, служители и близки на първокурсниците.

Десетки поздравителни адреси и цветя допълниха празничното настроение. В поздравителния си адрес проф. Галин Цеков – министър на образованието и науката в България, отправи най-искрени пожелания към студентите, преподавателите и служителите в Университета. В приветствието си той изрази високата си оценка за МУ-Пловдив като университет, който успява да подготвя висококвалифицирани кадри, да изгражда качества у студентите и да им дава знания, които ги превръщат в ерудирани и успешни личности. Министърът се обръща към първокурсниците с увереността, че с приемането им да бъдат част от студентската общност на МУ-Пловдив, те вече са успели.

В академичното си слово ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева поздрави от името на Академичното ръководство новоприетите студенти за избора им да се посветят на медицината и здравните науки и за постигната от тях победа да бъдат приети за студенти в МУ-Пловдив. Проф. Мурджева с гордост отбеляза, че Университетът гради своето бъдеще с професионализъм, високи стандарти за качествено обучение, утвърдени академични традиции и иновативни идеи. Тя увери студентите, че МУ-Пловдив осигурява образование, отговарящо на световните стандарти чрез изградената и постоянно модернизираща се инфраструктура, както и чрез е-базиран обучителен процес и добави, че внедряването на най-модерните дигитални продукти нареждат Университета на челно място в персонализираното обучение по медицина. От създаването си през 1945 г. досега Университетът е еталон за качествено обучение, високи критерии, заслужени успехи и признание както в страната ни, така и извън нея. За близо 80 години Университетът е обучил над 65 000 студенти от близо 50 страни на петте континента. МУ-Пловдив е сред лидерите на медицинското образование у нас, като за пета поредна година отстоява първото място в обучението по професионално направление „Медицина“, заедно с МУ-София, и първото място тази година за обучението по Обществено здраве. Проф. Мурджева подчерта, че най-важното, на което се дължат успехите на висшето училище, е академичният дух. “Той се поддържа от нашите мотивирани преподаватели и дръзновените ни студенти – хората, които дават живот на най-хуманните мечти и са превърнали в своя кауза мотото на МУ-Пловдив – Посветени на хуманността!” – подчерта тя.

Посланието, което Ректорът на МУ-Пловдив отправи към първокурсниците, беше заредено с надежда и обич. “От днес вие – първокурсниците, ставате част от нашето академично семейство, предизвикателното ни настояще и пълното с надежда бъдеще на нашата Алма Матер! Един от най-ценните уроци, които ще научите, ще бъде да работите в екип, да бъдете личности и да се равнявате по най-добрите. Надявам се да посрещате с мъдрост и аналитичност всичко, което Ви предстои! Бъдете любознателни и смели! Бъдете амбициозни и хуманни! Казват, че да правиш това, което обичаш е свобода. А да обичаш това, което правиш е щастие. Бъдете свободни и бъдете щастливи! Каузата, на която ще подчините живота си, ще Ви дава сили да следвате мечтите си! Запазете младежкия си дух и вярвайте, че животът е хубав!”

На преподавателите проф. Мурджева пожела все така щедро да даряват знания и опитност, да мотивират студентите да бъдат успешни и морални и самите те да бъдат пример за тях!

Признателността на ръководството на МУ-Пловдив за подкрепата и доброто сътрудничество проф. Мурджева адресира към изпълнителната и местната власт, към настоятелите, партньорските университети и съсловните организации. “Когато сме заедно, можем много повече!” – уверено заяви тя.

В последвалото приветствие Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Никой даде духовни напътствия на новоприетите студенти. В словото си той изрази удовлетворение от високото духовно съзнание на ръководството на Университета, защото освен добро образование, те правят така, че студентите да получат и морално духовно възпитание. Неговите думи бяха напътствие и благослов: “Да се посвети човек на медицината, означава да се посвети на любовта към хората, да се посвети на милосърдието и състраданието. Обръщам се към всички студенти тук и призовавам Божествената благодат да ги осени. Да приемат с душа и сърце доброто и полезно знание на основата на човеколюбието. Благославям Ви да станете добри лекари, посветили се на лекарското изкуство.”

От името на всички новоприети студенти отговор на приветствията даде Катерина Томова Георгиева, приета с най-висок бал в сп. “Медицина”. В словото си тя сподели своето вълнение, нетърпение и ентусиазъм, заради новите знания и умения, които предстои да добият. Отличничката заяви, че с чувство на гордост и удовлетворение ще станат част от академичната общност, доказала във времето непреходните традиции в областта на образованието и постигнала научни успехи. Като изрази своята готовност да се справят с предизвикателствата, които им предстоят, Катерина Георгиева заяви, че в своите действия студентите ще бъдат водени от отдаденост, алтруизъм и състрадание, ще продължат да надграждат постигнатото и да се самоусъвършенстват.

Виктория Карамилева – председател на Студентски съвет на МУ-Пловдив, приветства първокурсниците от името на студентската общност и им пожела винаги да бъдат верни на себе си и да посрещат трудностите с усмивка. “Бъдете хуманни и добри. Не само към колегите си, а към цялото общество. И помнете, – каза тя, – че не е важно да си по-добър от някого, важно е да си по-добър от вчера!”

Водещата на тържественото откриване на новата академична година проф. д-р Ани Белчева – зам.-ректор по учебни дейности в МУ-Пловдив, изчете решението на Ректорския съвет за награждаване на студентите, приети с най-висок бал. Своите студентски книжки и подаръци получиха от Ректора на Университета Катерина Томова Георгиева, приета с най-висок бал в Медицински факултет, Таня Тошкова Атанасова, приета с най-висок бал във Факултет по дентална медицина, Есин Шинол Сабри, приета с най-висок бал във Фармацевтичен факултет, Христина Пламенова Колева, приета с най-висок бал във Факултет по обществено здраве, сп. Акушерка, и Виктория Димитрова Павлова, приета с най-висок бал в Медицински колеж, сп. Медицинска козметика.

По традиция наградените отличници символично приеха „Щафетата на познанието“ – статуетка, изобразяваща свитък на познанието и храм с ключалка към науката, която те ще предадат на следващите новоприети отличници. Проф. Белчева отбеляза, че знанието и милосърдието са ключът към Храма на науката.

Тази година МУ-Пловдив постави началото на една нова традиция „Церемония на Бялата манта“ с надеждата, че тя ще пренесе през времето вярата за значимостта на медицинската професия и за посветеността на възпитаниците на Университета. Първокурсниците сложиха бели манти за първи път и положиха своята първа клетва като студенти в МУ-Пловдив. Водещ на церемонията беше проф. д-р Сарафян – лекар и преподавател на студентите в първи курс. В обръщението си към студентите проф. Сарафян подчерта силата на клетвата: “Това не са само красиви думи, това е обещание от сърце. Затова моля всички да сложите ръка на сърцето си и да повтаряте след мен”.
Новоприетите студенти се заклеха да се посветят на хуманността и да представят достойно своята Алма Матер – Медицински университет – Пловдив.

Като специален поздрав на Ректорското ръководство на МУ-Пловдив към всички студенти, преподаватели и гости Дуо Доминанто, заедно с духовия оркестър, изпълни “Ода на радостта” на Фридрих Шилер.

Ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева даде ритуално начало на новата академична година с менче вода и китка здравец и с пожелание да е успешна, вдъхновяваща и удовлетворяваща за всички.

След официалното откриване имаше срещи по факултети с деканските ръководства и преподавателите, които водят лекции на първи курс, както и Ден на ориентацията, организиран от студентските асоциации. Накрая по традиция всички випуски засадиха дръвче в двора на Университета.

Така завърши този незабравим ден, който постави начало на новата академична година в Медицински университет – Пловдив, с надежди за нови възможности, с положителни емоции, с пиетет към знанието и науката и най-вече – с хуманност!