С уебинар и откриване на чешма честват Международния ден на сестринството – 12 май в МУ-Пловдив

Тази година Медицинският колеж на Медицински университет – Пловдив отбелязва с поредица от събития 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ в град Пловдив, чийто наследник е днешният Медицински колеж. В чест на юбилея и по повод 12 май – Международния ден на сестринството, Катедрата по сестрински грижи, ФОЗ и Медицински колеж организират уебинар на тема „Съвременни тенденции и технологии в областта на здравните грижи“.

В рамките на онлайн форума за преподаватели и студенти, който ще се проведе в платформата zoom, от 10.00 до 13.30 часа ще се представят студенти от специалностите на Медицинския колеж, които ще дискутират предизвикателствата и технологиите в професионалното направление „Здравни грижи“ по специалности: Медицинска сестра, Медицински лаборант, Рентгенов лаборант, Помощник-фармацевт, Рехабилитатор, Зъботехник, Инспектор по обществено здраве, Инструктор по хранене и безопасност на храните, Медицинска козметика. Модератор на уебинара е доц. д-р Гергана Петрова, дм от Катедра по сестрински грижи на Факултета по обществено здраве.

Програма (по теми) на уебинара на МК – 12 май (четвъртък), от 10.00 ч. в Zoom

12 май е рождената дата на Флорънс Найтингейл – основател и патрон на съвременното сестринство. В този забележителен ден – 12 май, който се чества от медицинските сестри по света, в двора на Медицинския колеж от 13.30 ч. ще бъде тържествено открита юбилейна паметна чешма, изградена със средства, дарени от ръководството, преподаватели и служители на Медицински колеж и Катедрата по сестрински грижи, ФОЗ, като символичен жест за 80-та годишнина на Колежа.

До края на 2022 година се предвидени редица мероприятия, събития и инициативи, посветени на 80 годишнината на Медицинския колеж на МУ–Пловдив.

Календар на проявите за честване на 80 годишнината от основаването на МК