Със спектакъла „Пътят на словото“ ДЕСО отбеляза 24 май

С впечатляващ спектакъл под мотото „Пътят на словото“ Департаментът за езиково и специализирано обучение на МУ-Пловдив отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Студенти от медицинските специалности от България, Северна Македония, Украйна и Молдова взеха участие в честването в първа аудитория на Аудиторния комплекс. Те проследиха битките, водени в името на старобългарското слово, съдбата на Кирило-Методиевите ученици във Великоморавия, припомняйки защо Климент, Наум и Ангеларий се отправят към България.

На екрана в залата бе прожектиран и откъс от емблематичния игрален филм на режисьора Борислав Шаралиев – „Борис I“, в чиято роля влиза Стефан Данаилов, който разкрива приемането на учениците на светите братя Кирил и Методий и разпространяването на славянобългарската писменост като държавна политика на Първото българско царство.

Участниците в спектакъла припомниха дейността на учениците в Плиска и Преслав, разказаха за глаголическите букви, пренесени в кирилицата, за просветната дейност на първия епископ на славянски език – Климент. Възкресено бе и сътвореното от Наум като вдъхновител и деец на културно-просветното дело.

Кой се крие зад псевдомина Черноризец Храбър – спектакълът не даде отговор на вековния въпрос, по който учените спорят дали е Климент, Йоан Екзарх или самият цар Симеон, но едно е сигурно – съчинението му „За буквите“ защитава правото на славяните да четат и пишат на своя език.

По време на спектакъла прозвуча и „Азбучна молитва“ на Константин Преславски – първи поет на Преславската книжовна школа, не бе пропуснато и канонизирането на Седмочислениците (Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий) като светци.

„Словото ни дава път, посока и смисъл. То е вечно и неподвластно на времето. Защото образованието е единственият път към просвещението. Времето го е доказало. Нека непрекъснатият стремеж към знание да ни вдъхновява! Да пребъде българският дух!“, обърна се към присъстващите зам.-ректорът по качество и акредитация доц. д-р Веселина Кондева, която прочете поздравителен адрес от името на ректора проф. д-р Ангел Учиков.

В обръщението си към колеги и гости директорът на ДЕСО доц. Димитър Мирчев каза, че именно чрез делото на славянските първоучители придобиваме идентичност и стъпваме върху фундамент, върху който градим нашето бъдеще. „Езикът възвисява и обединява, за него няма граници и континенти. Да бъдеш преподавател днес е предизвикателство, да очертаваш правилния път сред толкова много посоки, да градиш вяра в бъдещето е отговорност“, каза още доц. Мирчев.

Емоционален финал на празника постави Академичен хор „Гаудеамус“ към АМТИИ с диригент проф. д-р Весела Гелева, който изпълни „Достойно ест“, „Отче наш“ и химна на Кирил и Методий.
Във фоайето бе подредена тематична експозиция „Буквите и словото“ на таланти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“.