Седмица на Димитър Димов в Пловдив

Комисията по Културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на изложба „Литературната аптека на Димитър Димов“ в рамките на „Седмица на Димитър Димов в Пловдив“, посветена на 70- годишния юбилей от издаването на романа „Тютюн“.

Изложбата ще бъде открита на 20.09.2021 г. от 17 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, а от 18 ч. в Конферентната зала на втори етаж на Дом на културата „Борис Христов“ ще имаме удоволствието да се насладим на прожекция на филма „Триптих за Димитър Димов“. В творческата среща ще участват авторите на филма – проф. Златимир Коларов – сценарист (Председател на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов“) и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор. В творческата среща беше предвидено и участието на дъщерята на Димитър Димов – писателката Теодора Димова, но за съжаление, поради настоящата епидемиологична ситуация тя няма да има възможност да присъства.

На 24.09.2021 г. в Аудиторен комплекс на МУ-Пловдив от 13:00 ч. ще се състои Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни световни езици, които ще бъдат представени от български и чуждестранни студенти.

Изложбата в Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде свободна за посещение и достъпна за гражданите на Пловдив и гостите на града в периода 20 септември – 3 октомври 2021.

Седмица на Димитър Димов в Пловдив

Тази година се навършват 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател Димитър Димов. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив организират поредица от събития, посветени на автора и неговия роман.

В Дом на културата „Борис Христов“ от 20 септември в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена „Литературната аптека на Д. Димов“. Ще бъдат изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов.

Лекари и фармацевти от Университета ще разкажат на достъпен език за медикаментите от литературната аптека. Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов”, отразяващи периода на престоя му в град Пловдив.

Предвидена е прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ и творческа среща с неговите автори проф. Златимир Коларов – сценарист, и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор. В срещата ще участва и дъщерята на Димитър Димов – Теодора Димова, една от най-известните и четени съвременни български писателки, носителка на много награди, сред които Националната награда Христо Г. Данов за българска художествена литература през 2010 г. за романа „Марма, Мариам”, литературната награда „Перото“ през 2020 г. за романа „Поразените“ и други.

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, ще завършат с литературно четене на романа „Тютюн“. В Европейския ден на езиците 26 септември в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив.