Секторът по детска рехабилитация получи апаратура, закупена със средствата, събрани от Студентски съвет на пролетния благотворителен бал

Студентите от Медицински университет – Пловдив дариха медицински апарати, закупени със средства, събрани от тях по време на проведения благотворителен пролетен бал, организиран от Студентския съвет през април тази година.

Благотворителната кауза беше с цел да отговорят на нуждата от по-добро лечение и рехабилитация на най-малките пациенти в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Свети Георги“.

От събраните от благотворителния бал средства. Студентски съвет закупи и дари 3 апарата нова медицинска техника от висок клас. Единият от дарените днес апарати съдържа специален магнит с променящ се интензитет, така че да може да се използва и при съвсем малки пациенти.

Другият апарат е електростимулатор за стимулация на паретичните мускули на засегнатите крайници и при деца с детска церебрална парализа, както и при деца с родови травми. Предимството на апарата е неговата богата функционалност и променящи се параметри, което позволява използване при различна патология.

Третата придобивка е лампа за медицинска светлинна терапия с поляризирана светлина и с широко приложение при различни медицински състояния. Лампата е портативна и преносима и може да се използва при пациенти, които са в други клиники на Университетската болница и нямат възможност да дойдат на място за терапия в рехабилитационния сектор.

Д-р Илиана Тодорова, изказа благодарност на студентите от името на ръководителя на Катедрата проф. Елена Илиева, дм и от екипа на целия детски сектор за страхотния жест към децата, които се лекуват в сектора. „За нас това е огромна помощ, а за нашите пациенти тази апаратура е изключително важна, тъй като за лекуващите се деца рехабилитацията е единственият шанс за нормален живот, за да могат да се вградят в обществото. Това отделение е гордост за клиниката и е уникално, изградено е с благотворителни средства от редица кампании.“ – оцени значението на трогателния жест д-р Тодорова.

От името на своя екип председателят на Студентски съвет Виктория Карамилева изрази удовлетворението на студентите в МУ-Пловдив, че са имали възможността да съберат средства от благотворителния си пролетен бал, които да насочат към Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина и най-вече към децата, за да имат те по-добро и нормално развитие, адаптация в обществото и едно прекрасно детство.