Консорциум „PlovdivWineUni“ присъедини нови стратегически партньори

Участниците в Консорциум „PlovdivWineUni“ – Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет – Пловдив и Аграрният университет, подписаха меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България.
С разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса се гарантират максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV „Технология на виното и напитките на винена основа. В изпълнение на поетите международни ангажименти Консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт в осигуряване калорийния баланс на бъдещето. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организация на изток, посочи ректорът.
„Консорциумът е уникален за България, защото обединява науката, образованието, научно-изследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част, а днешното разширяване е събитие за страната“, изтъкна почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.
Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм.
Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.
Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.