Студент от ФДМ с достойно представяне на международен турнир

На провелия се от 16-ти до 18-ти март 2023 г. Международен турнир Еuropean University Powerlifting Cup в гр. Алби, Франция участие взе нашият студент Таирюмер Таирюмер, ІV-ти курс, Факултет по дентална медицина.

Силовият трибой е спорт, който се състои от три движения – клек, лежанка и мъртва тяга, в които се правят три опита на всяко движение. Най-високите резултати се събират и се получава „тотал“, който е най-важен за крайното класиране. Съществуват категории спрямо килограмите като състезателите минават през калибриран кантар два часа преди състезанието. Преминаването дори и с един грам на заявената категория води до дисквалификация. На този турнир допинг теста е изключително стриктен, а листата със забранени субстанции е над 20 страници.

Таирюмер се състезава в категория до 120 кг на дисциплините клек, лежанка и мъртва тяга. Нашият студент представи достойно МУ-Пловдив със следните резултати: клек 227,5 кг; тяга 240 кг; 157,5 кг на лежанка.

Контузия попречи на нашия състезател да вдигне най-добрите си килограми, но въпреки това постижението му на лежанка го класира на трето място с 2,5 кг разлика под резултатите за второ място. С това класиране Таирюмер заслужено получи признание за третия най-силен между студентите на движението лежанка в Европа.

Освен като състезател Таирюмер се доказа и като добър треньор – подготвеният от него състезател Селин Мустафа – студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“, се класира на второ място на движението тяга, на трето място на движението клек и лежанка и на трето място „тотал“ в категория до 52 кг.