Студенти дариха портативен ехограф и система за дозиране на медикаменти на Клиниката по детска хирургия

Представители на Студентски съвет на Медицински университет –Пловдив дариха днес висок клас апаратура на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.

С помощта на иновативния безжичен ехограф с компактен размер се проследява и локализира венозният съд за инжектиране на медикамент или анестетик, а вторият уред е за прецизно дозиране на упойката или друг медикамент до микрограм на веществото. Прецизните и модерни апарати са с широк диапазон на клинично приложение за най-малките пациенти и са изключително важни, както по време на интервенция, така и в следоперативния период или когато е необходимо транспортиране.

„Горда съм с нашите студенти! Те са хората, които утре ще бъдат на нашите места. Техният жест и желанието им да помогнат показват колко добри хора са станали. Това означава, че и ние, преподавателите, сме си свършили работата. Защото само от много добри хора стават добри лекари“, каза в емоционалното си обръщение при приемане на дарението професор Пенка Стефанова – началник на Клиниката по детска хирургия.

Инициативата за мобилния ехограф беше кауза на традиционния пролетен бал на студентите, проведен през април. Със събраната сума в размер на близо 10 000 лева бе направено днешното дарение.

Председателят на Студентския съвет Виктория Карамилева благодари на проф. Стефанова за вдъхновяващото преподване, за наученото в клиниката, за личния пример на лекарите от Детска хирургия как грижата за най-малките пациенти е не само професионална, а и лична мотивация.

От името на студентите благодарност отправиха също Юлиян Дичев и Божидар Балабанов (от УС на Студентски съвет) и Михаил Люцов (председател на Българската асоциация на студентите по дентална медицина).

И двата апарата ще бъдат едни от най-използваните в операционната зала и в интензивния сектор, отдавна искаме да притежаваме тези устройства, защото работим с много малки деца и се налага често да слагаме централен венозен катетър. Тази високорискова манипулация ще бъде облекчена и прецизирана, изтъкна д-р Кремена Въжева, детски анестезиолог.

Предстои студентите да закупят допълнителни консумативи и инструментариум за клиниката.