Студенти медици разясняват пред гимназисти какво е биохакинг и защо трябва да се храним здравословно

Що е то биохакинг, кои са супер храните, защо са важни витамините за нашето тяло и какво се случва при прекомерната консумация на захар. Това разясниха днес второкурсници медици от МУ-Пловдив пред ученици от 8 и 9 клас на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

Студентите Еда Халибрям, Любомир Момеков, Никола Костадинов и Теодора Дамянова направиха презентации, свързани със здравословното хранене и опасността от затлъстяване под менторството на доц. д-р Анелия Биволарска – ръководител на катедрата по Медицинска биохимия. Тя е и инициатор на кампанията „Да разпространим университетското знание на достъпен език“. След като миналата година нейни студенти гостуват в училищата, за да разкажат за пагубното влияние от наркотиците, сега темата е „Борбата със затлъстяването при децата: от биохимията на тялото до здравословния живот“.

„Детското затлъстяване е не само проблем на външния вид, но и сериозен риск за множество заболявания. Знаете ли, че всяко едно от три деца в България се бори с проблема на наднорменото тегло. От сърдечни проблеми и диабет, до ментални нарушения – всяко дете е в опасност. Знанието е сила, особено когато става въпрос за здравето. Ако разберем защо е важно да се грижим за него и как да живеем по-здравословно, можем да правим по-добри избори и да сме по-щастливи“, обърна се доц. Биволарска към гимназистите.

Любомир Момеков стартира с атрактивна презентация, в която разясни, че биохакингът е идеология за това какво, как, по колко и защо трябва да ядем за подобряване на способността на тялото да функционира при максимална производителност.

„Ние сме това, с което се храним. Спортът също е вид биохакинг, защото зад желанието за по-добра биологична функция се крие и движението. Стремете се да бъдете най-добрата версия на себе си“, посъветва Момеков и даде възможност на учениците да сканират QR код към сайт със съвети за здравословно хранене.

Теодора Дамянова говори за витамините в тялото – водоразтворими и мастноразтворими, и как можем да си ги набавим. „Те са от съществено значение за организма и разнообразното хранене е един от основните начини да си ги подсигурим. Не забравяйте, че всяка хапка е от значение“, предупреди Теодора.

Никола Костадинов, чиято презентация бе на тема „Добавена захар“, предупреди, че всеки втори българин злоупотребява с консумацията на захар, което води до депресия и психо разстройства, инфаркт, уврежда зъбите. Данните за 2021 г. показват, че изяждаме годишно по 24 кг чиста захар, а дневният прием следва да е до 40% от общия калориен прием. Студентът развенча мита за това колко са полезни фрешовете, чийто най-голям недостатък е високото съдържание на фруктоза. Калориите, приети под формата на захари в сока, не се компенсират от тези, изразходвани при механичното храносмилане.

Защо трябва да избягваме консумацията на колбаси, които съдържат нитрати и нитрити, продукти с e-добавки, така любимите цветни сокчета и енергийни напитки обясни в презентацията си Еда Халибрям.

В края на събитието гимназистите сканираха OR код, за да вземат участие в забавен куиз с въпроси от презентациите. Най-бързите участници с верни отговори бяха отличени с грамоти за първо, второ и трето място.