Студенти ПО МЕДИЦИНА НА МИСИЯ (М.S.0.М.)

СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА НА МИСИЯ (М.S.0.М.)
Програма за обучение в област Благоевград 2020 г.

Какво е М.S.0.М.?

Студенти ПО МЕДИЦИНА НА МИСИЯ (М.S.0.М.) е неправителствена организация, водена от студенти, обучаващи се в областта на медицинските науки. Нашата мисия в М.S.0.М. е да достигнем до общности, които нямат лесен достъп до здравеопазването и да обучим хората от тези региони как сами да подобрят своето здраве.

Приложение на програмата

В съответствие с нашата мисия организирахме скринингов лагер, който се проведе от 28-ми февруари до 1-ви март в гр. Сандански и гр. Петрич, област Благоевград, Южна България с 22 международни студенти по медицина от Медицинските университети в Пловдив, София и Плевен.

Изследвахме желаещите от този регион за отклонения или хематологични патологии. Това бе осъществено под ръководството на д-р Атанас Банчев, водещ специалист по детска хематология и онкология в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“, София и д-р Иво Сираков, специалист по микробиология и асистент в Софийския медицински университет.
Доброволците от М.S.0.М. използваха придобитите си вече знания по медицина, за да осигурят безплатни прегледи, като при всеки посетител беше снета задълбочена история на заболяванията, направен цялостен преглед с измерване на кръвното налягане и извършена флеботомия.

След това кръвните проби бяха занесени в лаборатория и получените резултати бяха анализирани от нашия екип. През първия ден прегледахме 80 души в МБАЛ „Свети Врач“ в Сандански и МБАЛ „Югозападна“ в Петрич, от които 18 души се нуждаеха от допълнително направление за специалист.

На втория ден от лагера информирахме пациентите за техните резултати.

Един студент сподели: „Това беше незабравимо преживяване. Хората ни посрещнаха много сърдечно – с шоколадови бонбони, сушени смокини и други лакомства! Невероятно, но местна медия направи интервю с мен. Това прекрасно пътешествие и усмивките по лицата на хората ме убедиха, че съм направил правилен избор на кариера. За всички нас беше удоволствие да направим добро на страната, която ни даде възможност да следваме медицина. Благодаря на господина, който каза, че един ден ще стана страхотен лекар. Никога няма да го забравя.“

За нашите доброволци това е лагер, който винаги ще помним. Жителите на Благоевград ни посрещнаха с такава топлина и откритост, че ни беше много по-трудно да си тръгнем, отколкото очаквахме.

М.S.0.М. осъществи различни лагери:

• онкологичен лагер по хематология, ръководен от д-р Елина Белева от МУ – Пловдив, където студентите имаха възможност да представят своите изследвания на Европейската студентска конференция през 2019 г. в Берлин,
• ежегоден лагер за диабет в с. Труд,
• 3 международни лагера в Непал и др.
С увеличаване броя на членовете на М.S.0.М. се надяваме да разширим обхвата на нашата програма, за да продължим работата си, като същевременно напредваме и се усъвършенстваме като бъдещи лекари.
България е в центъра на нашата фондация и ние винаги ще се стремим да окажем помощ възможно най-много хора, живеещи тук.
Бихме искали да отправим искрената си благодарност към всички, които участваха в реализирането на този лагер:

Нашият ректор – проф. д-р Мариана Мурджева, д-р Атанас Банчев, д-р Иво Сираков, г- н Атанас Стоянов (кмет на Сандански); г-н Панчо Панчев (секретар на община Сандански); д-р Тонев (началник на болница Сандански); г-н Димитър Бръшков (кмет на Петрич); г-жа Нина Попова; г-н Стефан Петров; г-жа Василка Николова и г-н Георги Петров.

Бихме искали също така да благодарим на зам.-ректора на МУ – Пловдив –проф. д-р Благой Маринов; д-р Петър Димов (МУ – Пловдив), д-р Велизарова (клинични лаборатории); д-р Цветкова и д-р Райковска (хематология) в Александровска болница, София, както и д-р Тодориева (Плевен);

Специални благодарности изказваме и на М.S.0.М. Академия и на всички студенти по медицина, участващи в обучението на нейните доброволци, както и на всички, които дариха за тази кауза.

Вие сте студент или лекар, който се интересува от това, което правим?
Свържете се с нас чрез: [email protected]
За повече информация относно М.S.0.М. ни посетете на:
www.medstudentsonamission.com
Facebook: @МSОМ2017
Instagram: @medstudentsonamission
Написано от: Несрин Алтънчи, Ники Фам и Еман Адам
Екипът на М.S.0.М. Пловдив за връзки с обществеността