29 Април 2015г. – Световен ден на имунологията

КАТЕДРА МИКРОБИОЛОГИЯ И ИМУНОЛОГИЯ

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ

Уважаеми Колеги,

      Отново сме в навечерието на 29 април – Световният ден на имунологията, една от най-динамично развиващите се съвременни науки. На този ден всички имунолози в света отбелязват значението на имунологията за развитието на медицината и биологията въобще, за диагностиката и лечението на редица заболявания с участието на имунни механизми – инфекциите, имунните дефицити, туморите, автоимунните болести, алергиите, трансплантационните и репродуктивните нарушения. Едни от най-епохалните научни открития през последните десетилетия са направени от имунолози-нобелисти – за фагоцитозата, комплемента, кръвните групи, имунологичната толерантност, Главния комплекс на тъканната съвместимост, контрола на имунната система, моноклоналните антитела, ролята на дендритните клетки в придобития имунитет.

       За първи път Денят на имунологията е отбелязан в Европа през 2005 г. по предложение на Стивън Кауфман, тогавашен президент на Международната асоциация на имунологичните дружества. „Това е уникална възможност – твърди той, да се повиши обществената осведоменост в света за значението на имунитета в борбата с някои болести, за нарастването на научните изследвания и спасяването на човешки живот „

Катедрата по Микробиология и Имунология при МУ-Пловдив ще отбележи този ден с две събития.:

1/ Дни на отворените врати за безплатни прегледи и консултации, без направления, на пациенти със съмнение за първични имунни дефицити.

Провеждат се от лекари в Катедрата на 29 и 30 април от 8 до 10ч. Предварително записване на тел: 032 602 407.

2/ Каним лекари, преподаватели, представители на пациентскиорганизации и медии, съпричастни на имунологичните постижения през годините,

на 29 април от 11 ч. пред параклиса „Свети Георги” в двора на университета на бул. Васил Априлов 15А. Балони с хелий, предоставени от фондация Jeffrey Modell, ще полетят в небето в знак на солидарност към милионите болни с имуно- медиирани заболявания.

Интерактивни учебни материали по имунология са на разположение за интересуващите се на www.inside-immunity.org

Проф. д-р Мариана Мурджева, дм

Ръководител на Катедра Микробиология

и Имунология, МУ-Пловдив