Тържество на ДЕСО по случай 1 ноември – Ден на народните будители

На 30 октомври 2019 г. Департаментът за езиково и специализирано обучение на МУ – Пловдив за пореден път тържествено отбеляза Деня на будителите.

Програмата беше разнообразна и въздействаща. Поздравителният адрес на Ректора на Медицинския университет, проф. д-р Мариана Атанасова Мурджева, дм, мзм, поднесен от проф. д-р Ани Белчева, дм, Заместник-ректор по учебната дейност, и словото на Директора на ДЕСО, проф. д-р Иван Дечев, дм, бяха тържественото начало на празника.

Български и чуждестранни студенти се включиха заедно в различни формати и станаха част от всички онези, които държат жива паметта – и някогашната, и сегашната.

Припомниха историята на празника и имената на някои от най-бележитите духовни водачи на българския народ през вековете; споделиха мисли за своята среща с поезията на един от най-великите българи – Христо Ботев; изпълниха вдъхновяващи народни песни; акцентуваха върху делото на д-р Петър Берон с презентацията „Доктор Петър Берон в Крайова и образованието на жените“.


Преподаватели от Медицински университет – Пловдив, посветени не само на професията, а и на духовността, чрез мелодията на своите рими отправиха поздрав към всички съвременни будители (творбите им са включени в сборника „Стъпки 10“ като част от проявите в „Нощта на учените“ – Пловдив, 2019 година).

Програмата завърши с емоционалните изпълнения на хора за народни песни „Веселие“ и на академичния танцов ансамбъл „Медик“ към МУ – Пловдив.
Искрени благодарности на всички участници и ръководители, с помощта на които Секцията по български език и Департаментът за езиково и специализирано обучение превърнаха честването на Деня на будителите в традиция!