Тържеството за 1 ноември – Ден на народните будители

В навечерието на един от най-светите празници на духовността – Деня на народните будители, преподавателите от ДЕСО за втора поредна година организираха тържество с участието на чуждестранни студенти от МУ – Пловдив.

След химна на народните будители от Добри Христов, водещата Лидия Кавръкова – преподавател по български език в ДЕСО, припомни имената на най-изтъкнатите български будители и подчерта, че Първи ноември е празник на българското самосъзнание, на историческата памет и националното самочувствие, изграждани и отстоявани с векове.

Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на МУ – Пловдив, отправи приветствие към всички преподаватели, служители и студенти. Той поздрави колегите от ДЕСО за организираното от тях честване на празника на народните будители и подчерта, че хората, преподаващи езикови и книжовни форми са хора на духа и на творчеството. Оценявайки ролята на Департамента, проф. Костянев изтъкна, че от учебно звено ДЕСО все повече се превръща в център, който разпространява академизъм и култура в Университета.

„Един единствен ден, посветен на народните будители, не е достатъчен за голямото пробуждане на българския народ, но е надежда, че това ще се случи.“ – сподели проф. Костянев и допълни: „Ако не си убеден, че имаш мисия в живота, няма да я изпълниш!“

Проф. д-р Иван Дечев – Директор на Департамента за езиково и специализирано обучение, изнесе приветствено слово по случай Деня на народните будители. В обръщението си към участниците в тържеството, той отбеляза колко важно е единството в името на общата ни кауза – наука и образование. Проф. Дечев подчерта необходимостта от сила и човечност, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите. Той призова да си спомним за осъзнатата изпълнена мисия на будителите и да станем част от онези, които държат жива народната памет.

Като поздрав към всички, дошли на тържеството, Мария Нанова – студентка от пети курс, специалност „Фармация“, изпълни любимата на всички песен „Моя страна, моя България“.

Атанасиос Топалидис – студент от първи курс, специалност „Медицина“, обучение на английски език, с преподавател Димитрия Желязкова, рецитира на много добър български език стихотворението „Поклон, будители народни“.

Джо Моника Чети и Далха Абдулахи – чуждестранни студенти от втори курс, специалност „Медицина“, обучение на английски език, представиха народните будители.

Ръководителят на Секцията по български език – ст. преп. д-р Маргарита Димитрова, направи презентация, в която делото на будителите беше свързано с основателите на Медицински университет – Пловдив.

Една от най-българските песни „Я кажи ми, облаче ле бяло“ беше изпълнена от Вергиния Борисова – студентка от шести курс, специалност „Дентална медицина“.

Чуждестранните студентите Бисера Петрова, Тетяна Чапир и Алла Кихай от първи курс, обучение на български език с преподавател Лидия Кавръкова, рецитираха одата „Паисий“ от Иван Вазов.

Вергиния Борисова развълнува всички присъстващи с изпълнението на песента „Спомен за козия рог“.

Последни се изявиха чуждестранните студенти с преподавател Мария Георгиева, които свързаха Деня на народните будители с видни личности от своята държава, изиграли важна роля за историческия и културния живот на страната, от която идват.

След тяхното представяне прозвуча хубавата българска песен „Лудо младо“ в изпълнение на Мария Нанова.

На финала водещата Лидия Кавръкова отправи призив да знаем и помним, че Денят на народните будители е единствен по своята същност. Няма друг народ в света с такъв празник! Това е повод за гордост, но и е наша отговорност.

Тържеството завърши с песента за будителите от Ангелина Жекова.

Благодарим на всички колеги от ДЕСО, които участваха в организирането и провеждането на Деня на народните будители!