Хор за народни песни „Веселие“

ХОР ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ „ВЕСЕЛИЕ“, МУ-Пловдив
ХОР ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ „ВЕСЕЛИЕ“, МУ-Пловдив

ХОР ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ „ВЕСЕЛИЕ“

е създаден през м. март 2018 г. с художествен ръководител проф. д-р Тодор Киров – Декан на Факултет „Музикален фолклор и хореография“ към АМТИИ.

Своя дебют хор „Веселие“ прави през декември 2018 г. по случай честванията на 60-Годишния юбилей на списание „Фолиа медика“ към МУ-Пловдив. От тогава новосформираният хор взема активно участие при провеждането на различни тържествени и благотворителни церемонии на Университета, както и в 1-ви Национален фестивал на пешеходеца, който се проведе на 19 май 2019 г. на Гребна база – Пловдив.

Хор „Веселие“ е събрал студенти, преподаватели и служители, запленени от магията на българската народна песен. Хорът вече е натрупал репертоар от над 40 песни и китки от различни фолклорни области.

През месец май 2019 г. хорът направи своя дебют извън пределите на гр. Пловдив с участието си във фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“ в гр. Левски. Още с първото си участие хорът спечели 1-во място и златен медал за цялата формация и отличие и златен медал за дуета София Миланова (2-ри курс, специалност „Фармация“) и Мария- Йоана Янкова (6-ти курс, специалност „Медицина“). В събитието взеха участие над 550 танцьора, певци и музиканти.

След първото си успешно представяне хор „Веселие“ получи покана да участва в 15-то Юбилейно издание на народен събор-надпяване „Авлига пее“, което се проведе в с. Обединение, община Полски Тръмбеш. В конкурсната програма хористите от МУ-Пловдив получиха 2 първи места и 2 златни медала (един за цялата формация и един за индивидуалното изпълнение на София Миланова), специалната статуетка на Община Полски Тръмбеш за участието си, както и статуетка „Фолк етно магазин “ на Дарик радио и приз „Младостта на традицията“, които доц. д.н. Венцислав Димов връчи на хор „Веселие“. Събрал в себе си 3 поколения, хорът е символ на приемствеността и младостта на фолклорната традиция.

Освен участие в конкурсната програма на събора, в която се регистрираха над 2800 участници, хор „Веселие“ беше гост-изпълнител в тържествения концерт с участие на ансамбъл „Тракия“ по случай юбилейното издание на събитието и 110 години от рождението на Мита Стойчева.

Последното участие на Хор „Веселие“ извън родния Пловдив беше на 8 юни 2019 г. в Четвърти национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров /1906-1989/“ в град Казанлък, където спечели златен 4 златни медала (1 за цялата формация, 1 – за дует дуета София Миланова и Мария- Йоана Янкова и по 1 златен медал за всяка от студентките за соловите им изпълнения), както и специална награда – почетна статуетка от организаторите на фестивала.

Културният и научен календар на МУ-Пловдив е пъстър и шарен с разнородни и прекрасни инициативи. Те успяват умело да покажат не само научните постижения на преподаватели и студенти, а и да разкрият талантите на студентите.

Друго събитие, към което бяха съпричастни хористите от хор „Веселие“ е Осмото издание на Фестивала на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа, което се проведе в Медицинския университет – Пловдив в периода 1-5 юли 2019 г.

За предстоящия нов творчески сезон хорът вече има няколко покани за участие в Нощ на учените и събития, организирани от Студентски съвет.