СТУДЕНТСКИ ХОР „ВЕСЕЛИЕ“

Творческата формацията е създадена, за да отговори на желанието на студенти и докторанти да развиват вокалните си умения, а чуждестранните младежи да се запознаят отблизо с българския фолклор.
Хорът с художествен ръководител проф. д-р Тодор Киров е основан през март 2018 г. Своя дебют прави през декември 2018 г. по повод честването на 60-годишния юбилей на списание „Фолиа медика“ на МУ-Пловдив. Участва активно при провеждането на тържествени церемонии, благотворителни събития, фестивали и други инициативи на университета.

Репертоарът на хора включва песни от различни фолклорни области на България.
През месец май 2019 г. формацията взима участие във фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“ в гр. Левски и печели първо място и златен медал, както и отличие за дуетно изпълнение.
Хорът е носител на два златни медала и първо място за индивидуално изпълнение от 15-ото издание на народния събор „Авлига пее“ в с. Обединение. От надпяването печели още статуетка на община Полски Тръмбеш, статуетка „Фолк етно магазин“ на Дарик радио и приз „Младостта на традицията“.

„Веселие“ е носител на четири златни медала (за формация, дует и солови изпълнения) от Четвърти национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ в Казанлък – 2019 г. Печели и специалната награда на организаторите – почетна статуетка.

Хористите на МУ-Пловдив участват и в осмото издание на Фестивала на студентите франкофони от Централна и Източна Европа, на което университетът бе домакин в периода 1-5 юли 2019 г.
Формацията участва в събитията от програмата на Нощта на учените и студентските организации в МУ.