Учен от МУ – Пловдив с книга за влиянието на COVID-19 пандемията върху медицинската физика в глобален мащаб

Medical-Physics-during-the-COVID-19-Pandemic.

На 18.03.2021 година в Университета на Куала Лумпур, Малайзия се състоя официалната промоция на книгата “Medical Physics During the COVID-19 Pandemic – Global Perspectives in Clinical Practice, Education and Research” издадена от CRC Press/Taylor & Francis под редакторството на проф. Куан Хуун Нг (Малайзия) и проф. Магдалена Стоева от Катедрата по Образна диагностика на Медицински Университет – Пловдив.

Изминалите 12 месеца предизвикаха драматична промяна в познатия ни свят. Личният и професионалният ни живот бяха разкъсани от глобалната пандемия.
Книгата разглежда в детайли влиянието на COVID-19 пандемията върху клиничната практика, обучението и изследователската дейност в областта на медицинската физика. Тя поставя ключови въпроси относно ролята и отговорностите на работещите на първа линия в борбата с глобалната пандемия.

Първа по рода си в световен мащаб, книгата обобщава опита на медицинските физици както в регионален, така и в професионален аспект. За това уникално издание допринасят 91 водещи медицински физици от 39 държави, в т.ч. президентите на Световната организация за медицинска физика, Световният борд по медицинска физика, представители на индустрията и главните редактори на най-големите списания в областта на медицинската физика.

С основен фокус върху диверситета и постигането на баланс във всички професионални аспекти, книгата дава сериозна заявка за глобален принос в здравеопазването.