Ученици от Природо-математическа гимназия в Ловеч впечатлени от възможностите за обучение в МУ-Пловдив


Група от 42 ученици от 9. и 10. клас на Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч разгледаха Университета по предварителна изготвена програма от експертите на Учебен отдел Анна Георгиева и Елена Душилова. Целта на посещението им беше да добият представа за възможностите, които предлага МУ-Пловдив за обучение и развитие. Подробният тур запозна гимназистите с основните звена на университета, в който мнозина от тях имат амбицията да продължат образованието си.

Обиколката започна с експозицията в Музея на медицината, където учениците разгледаха музейна сбирка и библиотеката, която разполага с богатата колекция от специализирана стара медицинска и историческа книжнина на различни езици. Гимназистите бяха заинтригувани и от любопитните факти, свързани с историята на медицината – от древността до наши дни.

Водени от експертите, учениците и техните ръководители бяха впечатлени от дисекционните зали в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология.
В аудиторния комплекс учениците гледаха филм за МУ-Пловдив, а екипът от отдел „Учебни дейности“ отговори на въпросите относно процедурата за кандидатстването за предстоящата академична година.

Турът продължи с Медицинския симулационен тренировъчен център, който изуми гимназистите с модерната техника – от комплексния симулатор, предназначен за обучение по ултразвукова диагностика, интерактивния детски симулатор, симулаторите за виртуална реалност. Докоснаха се и до високотехнологичните манекени за моделиране на симптоми.

Образователната разходка продължи с посещение на Факултета по дентална медицина, учениците посетиха Катедрата по детска дентална медицина, наблюдаваха клинична работа, но най-голямо въодушевление предизвика фантомната зала.

Последната запланувана част от програмата беше Медицинският колеж на МУ-Пловдив. Най-голям интерес сред гимназистите предизвика Катедрата по фармацевтични науки, където гимназистите наблюдаваха моделирането на таблетки.