Вълнуващ Ден на френския език в МУ – Пловдив

На 20 март в Медицински университет – Пловдив традиционно бе отбелязан Международният ден на френския език и франкофонията с четвъртото издание на „Малко нощно четене“ – споделено четене на откъси от произведения на любими френски автори.

На френски език или в превод прозвучаха творби на Патрик Модиано, Ромен Гари, Андре Малро, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жак Превер, Жул Верн, Пол Верлен, Бодлер и много други.
И този път, макар и в електронна среда, в събитието се включиха много български и чуждестранни студенти, а така също и преподаватели и лекари.

В приветствието си проф. Мурджева – Ректор на МУ – Пловдив, с гордост отбеляза, че френският език се изучава в Университета вече повече от 75 години, още от създаването на Медицинския факултет. Тя изтъкна, че неслучайно Денят на франкофонията съвпада с Деня на щастието и Деня на приказката, както и с пролетното равноденствие. Всички тези празници носят надеждата за светлина и повече слънце в живота ни.

Проф. Мурджева изрази своята признателност към Алианс Франсез и към Университетската агенция на франкофонията AUF за доброто сътрудничество и отправи благодарност към организаторите на винаги вълнуващото „Малко нощно четене“ – проф. д-р Виктория Сарафян и ст. пр. Анета Тошева.

Обявен беше и Седмият конкурс за превод от френски език на художествен текст, публикуван от писател-лекар, за Наградата на Ректора на МУ-Пловдив.

Тази година предизвикателството е откъс от романа на Антоан Сенанк „La grande garde“, удостоен с наградата „Жан Бернар 2007“ от френската Академия по медицина. Под псевдонима на автора се крие известен френски невролог, специалист в областта на амиотрофичната латерална склероза.

Конкурсът е отворен за студенти от всички университети.