Вълнуваща разходка в миналото на медицината предлага изложбата „Болести и лечение през вековете“, която бе открита в Музея на медицината към Медицински университет в Пловдив.

Репортаж на Антоанета Петричанска – Радио Пловдив


Изложбата „Болести и лечение през вековете“ е във фоайето на Студентския информационен център на МУ – Пловдив
Медицината облекчава човешките страдания
Какви страдания са измъчвали човечеството от античността до днес? Как лекарите са помагали за изцелението на хората и са давали надежда?

Показани са медицински практики по българските земи от Античността до наши дни

Хирургът трябва да бъде млад, със стабилна ръка и точно око и в никакъв случай да не се притеснява от крясъците на пациента.

Това е записано в римски текстове, свидетелстващи за медицинските практики по нашите земи от Античността през Средновековието до наши дни.

Вълнуваща разходка в миналото на медицината предлага изложбата „Болести и лечение през вековете“, която бе открита в Музея на медицината към Медицински университет в Пловдив. Представени са уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни – травми, професионални болести, генетични заболявания. Проследено е прилагането на различни лечебни методи. Сред находките са колекция от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.

Съвместната експозиция на Националния антропологичен музей към БАН и Историческия музей в Шумен е разположена във фоайето на Студентския информационен център на Медицинския университет на бул. „Васил Априлов“ 15А.

Тя е част от проявите, посветени на 75-тата годишнина на Медицинския университет в Пловдив.

Сред уникалните антропологични материали в изложбата е детски череп, на който е извършена успешна трепанация. Находката е от некропол край село Одърци, Добричко и е датирана към XI-ти век.

По това време там е живяло печенежко население, при което много често се е прилагала трепанацията като лечебен метод, тъй като се предполага, че е имало епидемия от менингит, разказва археологът Мария Христова от Националния антропологичен музей към БАН.

Едно от фундаменталните постижения на съвременната медицина е обезболяването, смята доц. Георги Томов, куратор на Музея на медицината към Медицинския университет в Пловдив. Той припомни, че при операции в древността пациентът е изстрадвал хирургичната интервенция или се е прибягвало до билки, чиито обезболяващ ефект не е толкова силен.